2010. november 21., vasárnap

Ms. Sharon Crumble

Nem, ez nem egy női név, csak vicces kedvemben vagyok.

Bemutatom Sharont:


A sharon gyümölcs (Sharon Fruit) vagy más néven Sáron gyümölcs   a kakiszilva izraeli nemesítése (Sáron-völgy), annak tulajdonképpen „igénytelenebb“ változata: alacsony, könnyen szüretelhető bokrokon terem, sem csersavat, sem magokat nem tartalmaz, és héjával együtt fogyasztható. Remek saláta-alapanyag. A Sáron-gyümölcsöt Izraelen kívül Spanyolországban és Dél-Afrikában is termesztik. (Forrás és bővebb leírás: Terebess.hu)

Kívülről úgy néz ki, mint egy sárga paradicsom (a tapintása, héja is olyan), az állaga tényleg szilvás, csak lédúsabb, zselésebb, az íze pedig....szerintem semmihez sem fogható, mézédes.

Régóta szemeztem vele a zöldségesnél, meg is kérdeztem, hogy "Ebből mit szoktak...?" Zöldséges vállával biccent: "Hááát, csak úgy megeszik." Jó, ezt gondoltam, aztán megvettem "valamit majd csak kitalálok rá" alapon.

Már egy pár napja a hűtőben figyelt, amikor is sárgabarackos crumble-t szerettem volna, de azt nem kaptam (én naiv, novemberben szeretnék sárgabarackot). Sharon bezzeg volt itthon, úgyhogy íme, Ms. Sharon Crumble. (De most tényleg, nem olyan a neve, mint egy női név? :D)


Az előnye, hogy percek alatt összedobható, ha valami édességre vágyunk.

Hozzávalók 2 adagra:

1 db sharon
3 tk barnacukor (nálam muscovado)
2 tk keményítő
1 dl tejszín

a morzsához:
10 dkg liszt
7.5 dkg hideg vaj
5 dkg porcukor




Elkészítés:

A sharont meghámozzuk, kockára vágjuk és 3 tk. barna cukorral összekeverjük. A keményítőt a tejszínnel csomómentesre keverjük és ezzel összekeverjük a cukros gyümölcsöt, majd 2 kerámia tálkába osztjuk.

A morzsa hozzávalóit összegyúrjuk (morzsalékosra) rusztikusan rászórjuk a tejszínes-gyümölcsös keverékre.

180 fokon kb. 30-35 pecig sütjük, míg a teteje megpirul.

Melegen tálaljuk, de hidegen is finom.



2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails