2012. február 12., vasárnap

Vajkaramellás-pekándiós keksz


Végre sikerült pekándiót kapnom. A Boróka Otthonbolt kedves tulajdonosa, Gabi vett nekem még karácsony előtt, ugyanis ilyesmit Miskolcon még hírből sem hallottak. Megjegyzem még Budapesten is majdhogynem kuriózum-számba meg, és arany árban mérik. Kemény 10 dkg mennyiséggel rendelkeztem (most már csak 5.) Ez a mennyiség kevés ahhoz, hogy pl. egy pitét megtöltsek vele, (az eredeti terv Christian Teubner Pecan pie-a lett volna, de abba 30 dkg kellene.) 5-10 deka éppen hogy egy kekszre elég.  Szóval, karácsony óta tervezem, hogy kekszet fogok sütni a féltve őrizgetett pekándiómból, kiegészítve némi vajkaramellával.

Nem éppen egy fogyókúrás darab :), cukor, vajkaramella, dió...de egyszer-kétszer belefér, főleg, ha nem  rontunk neki az egész tepsinek, hanem megállunk 1-2 darabnál (elég nehéz feladat.)


Hozzávalók 30 darabhoz:
16 dkg barnacukor
1 tojás
1,5 tk sütőpor
fél vaníliarúd kikapart magja vagy 1 tk vaníliakivonat (nem aroma!)
20 dkg liszt
5 dkg pekándió
5 dkg vajkaramella

A tojást kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, a vaníliát és összedolgozzuk. Végül beleforgatjuk az apróra vágott  pekándiót és vajkaramellát is. Vizes kézzel kisebb diónyi darabokat csípünk belőle, tepsire sorakoztatjuk, tenyerünkkel ellapítjuk. 180 fokon 10 percig sütjük.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails