Szilvás pitének indult...ez lett belőle. Egy könnyed, friss, üde desszert, ami nem túl édes, nagyon kevés benne a liszt, és hogy még egészségesebb legyen, nyírfacukorral készült.
Nyáron az egri Imola Udvarházban ettem egy isteni rosé kacsamellet, ami mellé vajon párolt alma volt a köret, némi snidlinggel megbolondítva. A gyümölcsök és a zöldfűszerek párosítása nem újkeletű dolog, nagyon jól kijönnek egymással, merjetek kísérletezni. Jó megjegyezni azonban, hogy csak kis mennyiséget tegyünk a gyümölcs mellé, csak diszkréten érződjön az íze.
Túrós-nektarinos pite zsályával
3 tojás
8 dkg nyírfacukor
3 dkg simaliszt
3 dkg búzadara vagy zsemlemorzsa
3dkg olvasztott vaj
3dkg olvasztott vaj
25 dkg szemcsés tehéntúró
fél lime héja
1 tk szódabikarbóna
2 nagyobb nektarin
tetejére:
3 ek tejföl
3 ek tej
2-3 levél zsálya
1-2 ek nyírfacukor
A tojássárgákat a cukorral habosra keverjük, a fehérjéket külön habbá verjük. A cukros tojássárgához adjuk a lisztet, darát, szódabikarbónát, lime héját, a túrót, olvasztott vajat, alaposan kikeverjük, majd lazán beleforgatjuk a fehérjehabot. Vajazott-lisztezett pitetálba simítjuk, tetején elrendezzük a nektarincikkeket.
A tejfölt simára keverjük a tejjel és a cukorral, hozzáadjuk a felaprított zsályaleveleket, és a keveréket a pite tetjén eloszlatjuk.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük.
Tipp: a nektarint csak a végén vágjuk fel cikkekre, mert megbarnul.
Nagyon jól hangzik!
VálaszTörlésNem csak jól hangzik, jól is néz ki. Fincsi. :P
VálaszTörlés