2012. szeptember 15., szombat

Nektarinos pite túróval, tejföllel, csipetnyi zsályával



Szilvás pitének indult...ez lett belőle. Egy könnyed, friss, üde desszert, ami nem túl édes, nagyon kevés benne a liszt, és hogy még egészségesebb legyen, nyírfacukorral készült. 

Nyáron az egri Imola Udvarházban ettem egy isteni rosé kacsamellet, ami mellé vajon párolt alma volt a köret, némi snidlinggel megbolondítva. A gyümölcsök és a zöldfűszerek párosítása nem újkeletű dolog, nagyon jól kijönnek egymással, merjetek kísérletezni. Jó megjegyezni azonban, hogy csak kis mennyiséget tegyünk a gyümölcs mellé, csak diszkréten érződjön az íze.

Túrós-nektarinos pite zsályával

3 tojás
8 dkg nyírfacukor
3 dkg simaliszt
3 dkg búzadara vagy zsemlemorzsa
3dkg olvasztott vaj
25 dkg szemcsés tehéntúró
fél lime héja
1 tk szódabikarbóna

2 nagyobb nektarin

tetejére:
3 ek tejföl
3 ek tej
2-3 levél zsálya
1-2 ek nyírfacukor

A tojássárgákat a cukorral habosra keverjük, a fehérjéket külön habbá verjük. A cukros tojássárgához adjuk a lisztet, darát, szódabikarbónát, lime héját, a túrót, olvasztott vajat, alaposan kikeverjük, majd lazán beleforgatjuk a fehérjehabot. Vajazott-lisztezett pitetálba simítjuk, tetején elrendezzük a nektarincikkeket.

A tejfölt simára keverjük a tejjel és a cukorral, hozzáadjuk a felaprított zsályaleveleket, és a keveréket a pite tetjén eloszlatjuk. 

180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük.

Tipp: a nektarint csak a végén vágjuk fel cikkekre, mert megbarnul.

2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails