A múltkor a sertsészűzhez készített snidlingmártás annyira ízlett, hogy az jutott eszembe, érdemes továbbgondolni a dolgot krémleves formájában.
Selymes, intenzív, mégsem tolakodóan metélőhagyma ízű krémlevest kaptam, szinte percek alatt, a tálalás előtt pedig beleolvasztottam némi brie sajtot. Lehet, hogy szakmai barbárságnak hat, hogy egyszerre kétféle módon (kenyérrel és royallal) sűrítettem, de sajnos a snidling nem ad elég testet a levesnek, ha pedig nagy mennyiségben kerülne bele, ehetetlenül hagymaíze lenne. Liszttel pedig a világért sem akartam elrontani. A royal ugyanakkor szép lággyá tette. Szóval, ezért. Akár tejföllel is elképzelhető (tojás nélkül), bár akkor más, kissé savanykásabb ízvilágot kapunk.
Hozzávalók 2 főre:
1 nagyobb csokor metélőhagyma felaprítva (kb. egy nagy cserepes metélőhagyma 1/3-a)
1 bő ek vaj
2 szelet - 50 g - ha lehet, szikkadt bármilyen kenyér (kivéve magos)
3 dl zöldség alaplé
1 dl tejszín
1 tojás sárgája
3 dkg brie sajt
tálaláshoz metélőhagyma
Elkészítés:
A kenyér héját levágjuk és kockára vágjuk. A vajat egy lábosban megolvasztjuk és megpirítjuk rajta a kenyérkockákat, majd hozzáadjuk a metélőhagymát és pár percig együtt pirítjuk. Felöntjük az alaplével és lassú tűzön felforraljuk.
Botmixerrel pépesítjük és újra felforraljuk, majd a tűzhelyet elzárjuk.
A tejszínt alaposan elkeverjük a tojássárgával, majd állandó keveréssel kis kézi habverővel a leveshez adjuk. Beletördeljük a brie sajtot és kevergetjük, míg kissé felolvad (nem kell teljesen.)
Tálaláskor megszórjuk kis aprított metélőhagymával.
Tipp: brie sajttal együtt pirított kiflikarikát is adhatunk mellé.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése