2012. március 15., csütörtök

A legjobb panna cotta, amit életemben ettem


Tavaly a főzősuliban az encsi Anyukám mondta étterem tulajdonos-séfje, Dudás Szabolcs vendégeskedett nálunk, akkor készítettünk - többek között - ilyen panna cottát. 
Amikor először ettem az éttermükben panna cottát, rögtön szerelmes lettem, s mikor eljöttek hozzánk a főzősuliba, kézenfekvő volt, hogy a vendégek egyik kedvencét a - túlzás nélkül állíthatom, hogy messze földön híres - panna cottájukat is el fogjuk elkészíteni.

Azt hiszem, egyetértetek velem abban, hogy ez a világ legegyszerűbb desszertje. Viszont annál könnyebb elrontani is. Mégpedig a zselatin "túladagolásával". A jó panna cotta lágy és krémes és semmiképp sem gumis. Aki azt mondja, nem szereti, valószínűleg az lehet az oka, hogy eddig csak a gumi változattal hozta össze a sors. 

Dudás Szabitól megtudtam a tutit, jól figyeljetek: 3 , azaz három liter tejszínhez kell  egy csomag 20 grammos zselatin és 6 kanál cukor. A zselatinok csomagolásán a gyártók által javasolt mennyiség ennek a csilliárdszorosa...

Ennek az alapreceptnek a birtokában viszont tényleg gyerekjáték a panna cotta, amit aztán kedvünk és ízlésünk szerint variálhatunk, lehet készíteni csokisan, kávésan, játszhatunk a fűszerekkel (fahéj, kardamom, gyömbér), tehetünk bele rózsavizet, narancsvirágvizet, pici levendulát, tálalhatjuk gyümölcsökkel, kekszmorzsával, karamellöntettel...

Hozzávalók 4 adagra:
6 dl tejszín
4 g zselatin
1 ek cukor
fél vaníliarúd kikapart magja

A zselatint egy pici tejszínnel csomómentesen kikeverjük, majd a többi tejszínt, a cukrot és a vaníliát hozzáadva összemelegítjük (forralni nem szabad). Vízzel kiöblített formákba öntjük, szobahőmérsékletűre hűtjük, majd hűtőben dermesztjük (legjobb egy éjszakán át.) 

Tálalás: a formákat egy pillanatra tűzforró vízbe mártjuk és tányérra borítjuk. Könnyedén kijön.

Tálalhatjuk pohárban is, tetején gyümölccsel, így abszolút no para, hogy kijön-e a formából, vagy - ahogyan mostanában Anyukáméknál - cuki csatos üvegben, amiből ki lehet kanalazni :) 

Én most karamellöntettel tálaltam. Az ott írt öntetnek a fele is elég.

6 megjegyzés:

  1. Na, ezt kipróbálom!Engem eddig valahogy mindig olyan recepttel hozott össze a sors, hogy vagy szétfolyt, vagy az említett kőkemény gumikategória lett!!

    VálaszTörlés
  2. Én is hasonlóan készítem, bár nem tudom hány grammból, mert lapzselatint használtam, 3 deci majdnem házi tejszínhez ment 2 lap, meg egy pici méz.
    Adnék Neked egy kis meglepit, remélem szívesen fogadod, nézz be hozzám érte: http://kincsesbarlang.blogspot.com/2012/03/kommentek-blog-dija.html

    VálaszTörlés
  3. Kedves Gasztroblogger!

    Díjaznánk a főztödet! Íme egy igazán Neked való kihívás: áprilisban egy karton, azaz hat palack kiváló Patricius bort nyerhetsz, ha elkészíted és posztolod a blogodon a borhoz szerinted legjobban illő borfalatot!

    Minden héten másik borhoz várunk recepteket, Te kiválasztod a bort, amihez főzöl majd, mi pedig térítésmentesen elküldjük azt Neked.

    3 kritériumot kell teljesítened a borfalat elkészítésénél:
    • ízvilágában legyen az adott borhoz illő
    • legyen fingerfood jellegű (ne kelljen hozzá tányér és „komoly” evőeszköz)
    • szezonális hozzávalókat is használj
    Ha szeretnél résztvenni a versenyben, a következőket kell tenned:
    • Írd meg MÁRCIUS 26-ig az info@patricius.hu e-mailcímre, hogy az alábbi borok közül melyikkel szeretnél főzni és ne felejtsd el megadni a postázási címedet! A boroknál adj meg preferencia sorrendet, mert boronként 10 palack a verseny rendelkezésre álló keret, így ha az általad megjelölt bor már elfogyott, akkor az általad sorban megjelölt következő bort küldjük helyette.

    • Mi elküldjük Neked a bort március 31-ig.- sem a borért, sem a szállításért nem kell fizetned!

    • Te készítsd el a borhoz illő borfalatot, amit fotóval és receptleírással posztolj a blogodon az adott bor versenyhetének utolsó napjáig, majd küldd el a recept linkjét a fenti e-mailcímre.

    • Növeld a nyerési esélyeidet és posztold a recepted linkjét a Patricius Borház Facebook oldalán is és szavaztasd meg a barátaiddal, mert az adott héten a legtöbb lájkot kapott recept készítője is nyer majd egy palack bort, sőt a FB oldalon az adott heti szavazók között is kisorsolunk egyet!

    Versenyhetek Borok
    Április 2 – Április 8. Patricius Tokaji Furmint 2010 /száraz
    Április 9 – Április 15. Patricius Tokaji Sárga Muskotály 2009/száraz
    Április 16 – Április 22. Patricius Tokaji Késői szüretelésű Katinka/édes
    Április 23 – Április 29. Patricius Tokaji 4 puttonyos aszú 2003/édes

    Bízunk benne, hogy kellőképpen felcsigáztunk! Ha szeretnél részt venni a versenyben, látogass el a Fűszer és Lélek gasztroblogra a részletekért, a blogon áprilisban minden héten megtalálod majd az eredményeket és egy-egy inspirációs receptet az adott hétre!

    Üdvözlettel: Fűszeres Eszter és a Patricius Borház

    VálaszTörlés
  4. Hmmmmmmmmm. Remekül hangzik. Ki fogom próbálni!

    VálaszTörlés
  5. Na eeeeeez már döfi! Eddig egyszer csináltam panna cottát, még úgy 15 éve, az szét is folyt meg nem is volt igazán finom, de most a recepteddel nagyon jót sikerült alkotnom! Kicsit folyós lett (de inkább, mint a gumikocsonya, nem?), ezért nem borítottam ki, hanem málnaöntettel a tetején tálaltam.

    VálaszTörlés
  6. Szia,
    lapzselatint vagy porzselatint használsz ehhez? És ha por, akkor milyen márka? 200 egységes, vagy 250?
    Köszönöm!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails