Kívülről óriási burgonya, belülről sütőtök. Ez az édesburgonya. Az íze úgy félúton a sütőtök, a gesztenye és a burgonya között, mindenesetre nagyon finom. A felhasználása is nagyban hasonlít a sütőtökhöz, készülhet belőle leves, köret, pite, de megsüthetjük csak úgy magában is.
Nem bonyolítottam túl a dolgot, az egyik felét mézzel-vajjal gyömbérrel sütöttem meg és a mascarponével tálaltam, a másik feléből pedig egy egyszerű, kakukkfüves krémleves készült.
Vajjal és mézzel sült édesburgonya mascarponéval
2 adagra
30 dkg édesburgonya (tisztán mérve)
1 ek olvasztott vaj, 1,5 ek méz
1 tk gyömbér
csipet só
Az édesburgonyát kockára vágjuk. A mézet, vajat gyömbért , sót kikeverjük s átforgatjuk benne az édesburgonyát, majd 200 fokos sütőben készre sütjük.Langyosan, hideg mascarponéval tálaljuk.
Édesburgonya krémleves
4 adagra
30 dkg édesburgonya
fél fej vöröshagyma
3 ek olaj
kisebb csokor kakukkfű
6 dl alaplé
Az apróra vágott hagymát az olajon megfutattjuk, rátesszük a felkockázott édesburgonyát, felöntjük az alaplével, beletesszük a kakukkfűágat és puhára főzzük. A kakukkfüvet kivesszük, pépesítjük/turmixoljuk. Tálaláskor a tányérok aljába teszünk egy evőkanál mascarponét és ara merjük a forró levest.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése