2012. december 18., kedd

Szilvás-mákos csokoládétorta (gluténmentes, diabetikus)





Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány által meghirdetett cukormentes torta háziversenyre készült. Sajnos az 55 pályamű közül nem került be a legjobb 10 közé, de azért nagyon finom. Karácsonyra én ezt fogom sütni. le a szénhidrátokkal, miért is legyen az ünnep hízókúra? :) 


Hopp, most nézem, hogy megvan a győztes, mégpedig máktorta sült szilva mousse-szal....nahát...
 

Szilvás-mákos csokoládétorta (gluténmentes, diabetikus)


Anyaghányad egy 18 cm-es tortához:
Tészta:
4 tojás fehérje
90 g eritriol
200 g darált mandula
10 g keserű mandula mag
50 g diabetikus étcsokoládé (pl. Ritter Sport, Wawel)
1 ek olaj
Fűszeres szilvazselé réteg
400 g szilva (szezonon kívül diabetikus szilvabefőtt pl. Rege)
80 g aszalt szilva
1 citrom héja
1 narancs héja
1-1 tk őrölt gyömbér és fahéj
2 ek dzsemfix (pektin és citromsav van benne)
Vaníliás mascarpone krém
2 tojás sárgája
25 g eritriol
200 g mascarpone
fél vaníliarúd magja
Mákos csokoládéganache
3 dl tejszín
70 g diabetikus étcsokoládé (70%-os)
3 ek darált mák

A sütőt előmelegítjük 180 fokon (légkeverésen 165 fok). Egy nagy tepsi tetejére sütőpapírt borítunk (alá lehet vajazni, hogy ne csúszkáljon) és a papírra 3 db 18 cm-es kört rajzolunk.

A tésztához a mandulát a keserűmandula maggal, az eritriollal összedaráljuk. A tojások fehérjét habbá verjük, beleforgatjuk a mandulás keveréket, óvatosan kikeverjük és a masszát eloszlatjuk a sütőpapírra rajzolt körökön.
Kb. negyed óráig, addig sütjük, míg a széleik elkezdenek pirulni. Hűtjük, majd óvatosan lehúzzuk róla a sütőpapírt. 50 g csokoládét lassú tűzön, némi olaj hozzáadásával megolvasztunk, és az egyik tortalapot megkenjük vele. Dermesztjük.
A fűszeres szilvaréteghez a magozott szilvát és aszalt szilvát kutterral pépesítjük, lábosba tesszük, összekeverjük a dzsemfixszel és forrástól számítva 5 percig forraljuk. Hozzáadjuk a citrushéjakat és a fűszereket. Hűtjük.

A vaníliás mascarpone krémhez 2 tojás sárgáját lassú vízgőz fölött gyors mozdulatokkal keverve kb. 1-2 percig pasztőrözzük, majd a tálat azonnal jeges vízbe merítjük és kavargatjuk, míg ki nem hűl. Hozzáadjuk az eritriolt és habverővel fehéredésig keverjük, majd a mascarponét és a vaníliamagokat is hozzáadva addig habosítjuk kézi mixerrel, míg kenhető állományú nem lesz. Akkor megfelelő, ha a habverő erőteljes nyomot hagy a krémben. Hűtjük. 

A mákos csokoládéganache-hoz a tejszínt forráspontig hevítjük, hozzáadjuk a nagyon finomra darált mákot és az összetördelt csokoládát és addig keverjük, míg egynemű nem lesz. Hűtjük.

A torta betöltése:
A csokoládéval bevont tortalap kerül alulra, a csokoládéréteggel lefelé.
Erre kerül a szilvazselé réteg, lap, majd a vaníliakrém, lap, majd a mákos csokoládéganache. A torta oldalát is utóbbival vonjuk be.
A betöltést célszerű tortakarika segítségével végezni.

Megj.: a fotón a második tésztalapon is található egy csokoládéréteg, amit azonban a végleges receptből elhagytam a torta könnyebb szeletelhetősége végett. 



5 megjegyzés:

  1. Csodás a tortád ízében és küllemében egyaránt! Megnéztem a nyertest is, és hát.. nem rossz, de azt hiszem, ha azt kérdeznék, hogy melyikből kérek egy szeletet nem a nyertesre szavaznék. Valószínűleg szempont volt, hogy mennyi a szénhidrát és kalóriatartalma, a tiednek csak így első olvasásra is biztosan több a kalóriatartalma, de azt hiszem ez senkit nem tartana vissza, ha egyszer hozzáférne. :)

    VálaszTörlés
  2. Ő készül karácsonyra, nálam ő nyert volna. Szuper! A másik még csak meg sem közelíti.

    VálaszTörlés
  3. Húú, ez valami eszméletlenül jól néz ki! Anyukám cukorbeteg, de nagyon édesszájú "volt". Igazság szerint lehet, hogy nekünk, egyelőre még egészséges embereknek is ilyen formán kellene sütnünk, főznünk. Az édesítés megoldható, egy csomó szénhidrát lecserélhető, nem is értem, miért étkezünk még mindig a berögzül szokások szerint, amikor ilyen finomságokat lehet készíteni "alternatív" módon???

    VálaszTörlés
  4. Ez nagyon nagyon jól néz ki:)))

    VálaszTörlés
  5. Ezt biztosan elkészítem. Nagyon tetszett a recepted!!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails