2010. május 13., csütörtök

Vörös tonhalfilé kerti fűszerekkel

Ismét egy "ötperces" könyű vacsora vagy meleg előétel.

A friss tonhal köszönöviszonyban sincs dobozba zárt testvérével, ami - főleg, ha rossz minőségűt fogunk ki illetve a sós vízben konzervált - leginkább a fűrészporra emlékeztet. Az olajban eltett változat ettől függetlenül remekül használható például salátákba, tésztákba, pástétomhoz.
A friss tonhal azonban olyan nagyszerű alapanyag, mint a marhahús. Omlós, szaftos...már ha jól készítjük el.
Süthetjük borskéregben, vagy csak simán önmagában. Nem kell neki semmi cécó, hozza önmagát.
A tányér harmóniáját kontrasztos körettel-mártással érhetjük el. A tonhal semleges ízvilágához remekül passzolnak a friss, markáns, citrusos vagy csípős fűszernövények, olyan köretek, mint a spárga, a zöldbab, édeskömény, vajban pirítva vagy gratinírozva, dominánsabb ízű mártások, a lehetőségeknek csak a fantáziánk vagy a szezonalitás szab határt.
Ilyenkor tavasszal-nyáron ott sorakozik a zsálya, a menta, a kakukkfű a kertemben, lassan már kinövik a ládát.
És mivel újkrumpli-szezon van, ezt gondoltam ki a hűtőben pihenő két szelet friss tonhalam mellé.
3-4 zsályalevelet, 3-4 mentalevelet, 3-4 ág kakukkfüvet (leveleit lemorzsolva), 1 evőkanálnyi kapribogyót apróra vágunk, majd egy csavarintásnyi citromlével, frissen őrölt rózsaborssal, kevéske chilivel, sóval ízesítjük és annyi olívaolajat adunk hozzá, hogy sűrű, amolyan pesto-szerű krémet kapjunk. Hűtőszekrényben érleljük.
A halszeleteket mindkét oldalukon borsozzuk, majd kevés olajon forró serpenyőben 1-1 percig sütjük. Ennyi idő bőven elég neki, a belseje szép rózsaszín és szaftos marad. Papírtörlővel leitatjuk róla a fölösleges zsiradékot.
Tálaláskor a zöldfűszeres mártásból kanalazunk rá.
Vajban pirított újburgonyát tálaljunk mellé köretnek, ami engedi érvényesülni a tonhal és az üdítően friss fűszernövények ízét.

1 megjegyzés:

  1. Na, akkor csak kitaláltad mit lehetne belöle készíteni...Olvastam, hogy a vásárláskor gondban voltál... :-p

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails