2010. július 1., csütörtök

Abaúji kásás "lángos" avagy a riskásás kőttes


Őszintén szólva fogalma sincs, miért nevezik ezt az ételt lángosnak. Az én elképzelésem az, hogy egyes helyeken kenyérlángos, vagy krumpilángos alappal készítik, de édesapám - akinek gyerekkori kedvence - ezt cáfolja. Kelt tésztából készítik mindenütt, mondja. Valójában tehát semmi köze a lángoshoz, másik elnevezése, amin még előfordul, "riskásás kőttes."

Amennyire tudom, a "kásás lángos" igazi abaúji étel, legalábbis erre mifelénk, faluhelyen nagyon sokan készítik. A sütmény apának készült meglepetésül, receptem nem volt, nagymamámat már nem tudom megkérdezni, így kénytelen voltam improvizálni. Illetve apa annyit mondott róla, hogy "sima kelt tészta tejberizzsel". Jaaaa, gondoltam magamban, az csak fog menni.:DDDD (miközben dagasztottam, nem voltam ilyen vicces kedvemben, mert nemcsak a tészta, hanem bizony a tenyerem is hólyagos lett...gondoltam is a régi öregekre, hogy nekik még "villamos habverőjük" sem volt, nemhogy kenyérsütőgépük.)

Az ítélet? "Elsőre nagyon jó lett, de a tejberizsbe legközelebb több cukrot tegyél."

Vettem. :)


A tésztához:
1/2 kg liszt
3 dl tej
3 dkg élesztő
5 dkg porcukor
5 dkg vaj
csipet só
1 tojás
A töltelékhez:
2 bögre (4 dl) rizs

10 dkg vaj
1,2 liter tej
1 tojás
ízlés szerint cukor

Tetejére:
1 tojás

Az élesztőt kevés langyos, cukros tejben felfuttatjuk.
A lisztet egy nagy tálba tesszük, hozzáadjuk a tojást, a porcukrot, csipet sót, az élesztős tejet és elkedjük dagasztani. Annyi langyos tejet adunk hozzá, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. A végén az olvasztott vajat is beledagasztjuk.
Egy órán át langyos helyen kelesztjük.
Közben tejberizst készítünk: az olvasztott vajon a rizst megfuttatjuk (míg kifehéredik, vigyázzunk, nehogy leégjen!), majd felöntjük a forró tejjel, ízés szerint cukrozzuk, és lassú tűzön, fedő alatt puhára főzzük. Amikor kihűlt (langyos), jól eldolgozunk benne egy egész tojást.
A megkelt tésztát két részre osztjuk, és lisztezett felületen két akkora lapot nyújtunk, mint a gáztepsink mérete.
Jól kivajazott, kilisztezett tepsibe tesszük az egyik tésztalapot, majd eloszlatjuk rajta a tejberizst és erre helyezzük a másik tésztalapot.
Tetejét megkenjük felvert egész tojással.
Hideg tepsiben kezdjük el sütni, légkeverésen 165 fokon (sima sütő 180 fok) kb. 40 percig, míg a teteje szépen megpirul.

2 megjegyzés:

  1. Szia!

    Mint gasztrobloggernek, szeretném a figyelmedbe ajánlani a gasztro.miner.hu oldalt, ahol a gasztronómiai témájú blogokat jelenítjük meg egy helyen, és az online elérhető Gasztroblogger Szakácskönyvet, ahová blogodból valószínűleg néhány receptet külön is kiemelünk.

    Szeretnénk, ha a Te blogod is megjelenhetne oldalunkon, s ehhez hozzájárulásodat szeretnénk kérni (szabályunk, hogy csak azok bejegyzései jelennek meg, akik ehhez hozzájárulnak). A bejegyzésedből csak egy kivonat jelenik meg honlapunkon és esetlegesen egy kis kép: ha valaki el szeretné olvasni írásodat, akkor a blogodra fog eljutni. A csatlakozásnak anyagi vonzata nincs, a bejegyzések első egy-két mondatának listázásához a blog feedjét dolgozzuk fel, tehát semmilyen technikai teendőd sincs. Az eddigi tapasztalatok alapján napi további 50-100 látogatót is jelenthet, ha bekerül valaki a listába.

    Amennyiben úgy döntöttél, csatlakoznál hozzánk vagy kérdésed van, kérlek írj az info kukac miner pont hu-ra!

    Üdvözlettel:
    Miner.hu

    VálaszTörlés
  2. Ó ezt el is mentem, nagyon finom lehet

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails