2010. augusztus 19., csütörtök

Nyúlpecsenye kerti fűszerekkel, juhtúrós burgonyával

Évek óta tervezem, hogy végre nyulat fogok sütni, gyerekkoromban nagyon szerettem. A dolog úgy kezdődött, hogy kb. 5 éves koromban húsvétra kaptam egy nyuszit, amit aztán nem lehetett a panelban tartani, így szépen kiköltözött a hobbytelekre. Valahogy keveredett mellé egy fiú nyuszi is, aztán a természet elvégezte a dolgát és nemsokára kb. 100 nyulunk volt, apának a hobbija lett, hogy tenyésztette őket. Akkoriban anyukám nagyon sokszor készített nyulat, mindenféle formában, nyúlpaprikásnak, fokhagymásan lesütve és így tovább. A napokban egy nagyáruház húsos pultján megpillantottam egy doboz pecsenye nyúlfilét és nem tudtam ellenállni. Na de mit is kezdjünk vele? Feltúrtam az összes szakácskönyvemet, semmi. Anya már nem emlékezett, hogyan is készítette. Vagy egy órája toporogtam már a konyhában, mire megszületett a fejemben a recept. És mivel az étel jellegét a zöldfűszerek adják, gondoltam, be is küldöm a Dining Guide receptverseny 3. fordulójára.

Sokan idegenkednek a nyúlhústól, szerintem ok nélkül. A nyúlhús semleges, számomra leginkább csirkecombra emlékeztető ízéhez jól passzol a zöldfűszeres mártás és a markáns juhtúrós köret.

Hozzávalók 2 személyre:
A nyúlpecsenyéhez
• 4 db pecsenye nyúlcomb filé
• 2-3 ek házi libazsír
• 10 gerezd fokhagyma
• 3 ág rozmaring
• 2 ág zsálya
• 10 ág kakukkfű
• 1 dl száraz fehérbor
• 2,5 dl húsleves
• kb. 1 dl tejszín
• só, fehérbors

A burgonyához:
• 2 db közepes méretű (nem szétfövő) burgonya
• kb. 5 dkg juhtúró
• 2 szelet bacon

Elkészítés:
1. A nyúlcombokat (ha kell) lehártyázzuk, sózzuk, borsozzuk, majd egy nagyobb, magas falú serpenyőben forró zsiradékon mindkét oldalukat szép pirosra megpirítjuk.
2. A húst kiemeljük, majd a zsiradékban megpirítjuk az egész fokhagymákat, hozzáadjuk a zöldfűszer ágakat, kissé átforgatjuk, majd ráöntjük a bort és nagy lángon kiforraljuk.
3. Visszatesszük a húsokat, majd felöntjük a húslevessel.
4. Kis lángon, lefedve kb. 40 percig főzzük.
5. Közben elkészítjük a köretet: A burgonyákat sós vízben héjastul megfőzzük, majd meghámozzuk és hosszában kettévágjuk. A belsejüket karalábévájóval kivájjuk és az üregbe juhtúrót töltünk, majd egy fél szelet baconnel bevonjuk. Előmelegített sütőben 200 fokon a bacon megpirulásáig sütjük.
6. Amikor hús megpuhult, a húsdarabokat kiszedjük és meleg helyen tartjuk (pl. 50-60 fokos sütőben).
7. A pecsenyeléből a zöldfűszer ágakat kidobjuk, majd a levet nagyobb lyukú szűrőn leszűrjük (jó, ha marad benne némi zöldfűszer.)
8. Kiszedjük a fokhagymákat is és félrerakjuk.
9. A pecsenyelevet ezután kb. a felére visszaforraljuk (közben be is sűrűsödik) majd hozzáadjuk a tejszínt és éppen csak összeforraljuk.
10. Végül visszatesszük bele a fokhagymákat.
11. A hús mellé kanalazunk a mártásból és a baconös burgonyával tálaljuk.

2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails