2010. október 31., vasárnap

Fügemustár



Ideje előkészülni karácsonyra. A fügemustár egy igazi különlegesség, ínyencség, az ünnepi asztal éke lehet kacsa- libasült, bélszín, vagy akár vad mellé. Fügét viszont akkor már igen bajosan lehet beszerezni, ezért ha valaki szeretne fügemustárt házilag, addig készítse el, míg tart a  fügeszezon.

Lehet készen is kapni, de a házi mégiscsak más, és az Ínyenc Magazin 2010/2-es számából azt is megtudtam, hogyan kell házilag előállítani.
A recept ugyan aszalt fügét ír (hát igen, végül is, akkor karácsonykor is nekiláthatunk) de szerintem frissből az igazi.

Annyira gyerekjáték elkészíteni, hogy az csak na.


Hozzávalók:
400 g friss füge
1 tasak 3:1 dzsemfix
26 dkg cukor
10-15 dkg nem túl erős mustár

A fügét ropotgéppel pépesítettem, majd hozzáadtam a cukrot és a mustárt. A mustár típusától függően a mennyiség lehet több is, kevesebb is (inkább kevesebb)- kóstoljuk meg, nem szabad, hogy  a mustár domináljon benne, érződjön a füge is és legyen édesen pikáns.
Hozzáadtam a dzsemfixet, majd nagy lángon felforraltam, további 3 percig főztem, majd azonnal tiszta befőttesüvegbe töltöttem, lezártam és az üveget fejtetőre állítottam. (Legalább 5 percre.)
Kész.

A fenti mennyiség egy fél literes üveghez elegendő.

Ha szárított fügével készítjük, azt a pépesítés előtt almalében 10 percig főzni kell.
Ehhez hozzávalók: 20 dkg szárított füge apróra vágva, 2 dl almalé, 13 dkg zselírozócukor (3:1), 1 dl mustár. Az elkészítési mód ugyanaz.

1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails