2010. december 4., szombat

Blini kaviárral és kapros tejföllel


A blini egy orosz kelt, palacsintaszerű tésztaétel, amit édesen és sósan egyaránt fogyasztanak, egyébként sokban hasonlít a Magyarországon is oly' népszerű talkedlihez (egyes tájakon tarkedli, illetve dorkedli néven ismert.

Változatos feltétekkel elkészíthető, kitűnő vendégváró finomság, a vendégsereg ízlésének megfelelően tényleg csak a fantáziánk szab határt, hogy mit kínáluk hozzá.

A legfinomabb lazaccal, kaviárral, de elképzelhető pl. füstölt sonkával (akár tormával is), különféle füstölt halakkal (pl.  makréla). A rá kerülő tejfölt ízesíthetjük apróra vágott savanyú uborkával, kapribogyóval, szardellával, citromlével és/vagy héjjal.

Karácsony közeledtén, mi most a főzősuliban a klasszikus kaviáros-tejfölös-kapros változatot készítettük, amit lazackrémleves követett (ezért nem lett lazacos, mert a 2 étel ütötte volna egymást a menüsorban.)

Hozzávalók kb. 25 db-hoz:

25 dkg liszt (a lejobb, ha a fele hajdinaliszt)
3 dkg élesztő
1 tk cukor
2 tk só
2 ek tejföl
300 ml tej
2 ek olvasztott vaj

Elkészítés:

A lisztet egy tálba szórjuk, a közepébe mélyedést készítünk, abba belemorzsoljuk az élesztőt és egy tk. cukrot, majd egy kevés langyos tejet öntünk rá. Megvárjuk, míg az élesztő felfut (5-10 perc), majd apránként a többi tejet is hozzáadva csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk a sót, tojások sárgáját, a tejfölt és az olvasztott vajat is. Híg nokedlitészta állagú lesz.

Lefedve legalább fél órán át kelesztjük (de egy óra sem árt neki.)

2 tojás fehérjét kemény habbá verjük és óvatosan beledolgozzuk a tésztába.

Egy serpenyőt kissé kiolajozunk és evőkanálnyi mennyiségeket szaggatunk a tésztából a forró serpenyőbe. Oldalanként 2-3 percig sütjük, szép világosbarnára. Talkedlisütőben (tükörtojássütőben) is készíthető, de sima serpenyő is megteszi.

A tetejére most egy nagy doboz tejfölt - 2 evőkanál híja volt -  (kb. 350 g) kevertünk ki 2 ek olvasztott vajjal, amit sóztunk, és egy negyed citrom levével és frissen aprított kaporral ízesítettünk. Végül egy késhegynyi kaviárral koronáztuk meg.
 

3 megjegyzés:

  1. Akárhogy is hívják ezt a finomságot (talkedli, tarkedli, dorkedli) - én még egyiket sem halottam - nagyon guszta, s csakis finom lehet. A kaviárt meg imádom. A lazackaviár sem rossz, de az igazi mégis csak a viza ikrája.Iránban csodálatos Kaspi tengeri kaviárt lehetett kapni.Sajna nálunk ez nem beszerezhető.S ma már a Dunán nem jön fel a viza.

    VálaszTörlés
  2. kedves Hobbychef, nagyon finom, ajánlom kipróbálni...nekem a kedvencem a nagyszemű vörös 8lazac) kaviár, csak ne lenne olyan drága...:(

    VálaszTörlés
  3. Ez nekem is nagyon kedvemre való étel lehet!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails