2010. december 18., szombat

Marcipánkrémes csigák


"Istenem, áldd meg ezt a magas tápértékű mikrohullámú makarónit és azokat, akik árengedménnyel árusították. Ámen." (Kevin McAlister, Home Alone)


Én a levelestésztéval vagyok így. Az ég áldja, aki kitalálta, főleg azt, amelyik előre ki van nyújtva.

Különösebb "szaktudást" nem igénylő, villámgyorsan összeüthető kis desszert, a karácsonyi hangulatom miatt marcipánkrémmel.

Az ötlet egyébként onnan jött, hogy hétfőn sütiparti lesz itt Miskolcon - bizonyám, itt is sikerült megszervezni :) - és marcipánkrémes levendulás linzerrel készülök. (Ennek a receptje hamarosan, valamint majd a sütipartiról is beszámolok.)

A krémet egy kissé átszerkesztve, gondoltam, beletöltöm a hűtőben figyelő levelestésztába.

A sütiparti lényege - annak, aki nem ismerné - hogy 5-6 emberke összejön (barátnők, ismerősök, a mi esetünkben részben ismeretlenek) és mindenki süt egy féle sütiből egy jó nagy adagot, majd cs, mint csere, Hüpp-hüpp-hüpp, Barbatrükk, és 5-6 féle sütivel tér haza. Egy koszolással, egy mosogatással 5 féle süti, na ez tényleg Barbatrükk.

Hozzávalók:

egy csomag (élesztős) friss leveles tészta (Tante Fanny)
3 dl tej
30 g étkezési keményítő
4-5 dkg marcipán
esetleg egy kis mandulaaroma
ízlés szerint porcukor (bár én nem tettem bele, mert a marcipántól elég édes lett)
tetejére: szeletelt mandula vagy mandulapácika (kb. 3 dkg)

Nos, lássuk a marhára bonyolult elkészítést:

A keményítőt csomómentesre keverjük a tejjel, majd szépen krémet főzünk belőle. A végén a forró krémbe belemorzsoljuk a marcipánt és jól elkeverjük kézi habverővel. Kész. Ugye, milyen bonyolult? ;) Megkóstoljuk, ha kell, porcukorral ízesítjük.

A leveles tésztát kiszedjük a hűtőből. Kitekerjük. :) Megkenjük a langyosra hűlt krémmel és hosszanti oldalánál szorosan feltekerjük. Ujjnyi karikákat vágunk belőle, sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk (hagyjunk ki helyet köztük, mert sütés közben megnőnek) kezünkkel kissé lenyomkodjuk, a tetejére szeletelt mndulát, vagy mandulpálcikát szórunk és 160 fokos sütőben (légkeverésen) kb. 25 percig sütjük, világos aranybarnára. A fenti mennyiségből 2 db gáztepsinyi lett.

1 megjegyzés:

  1. Juci!Isten áldjon Téged is ezért a receptért!!! Áldott Karácsonyt:Szofika

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails