2011. január 11., kedd

Archív: málnás-túrós kocka


Ezt a sütit még ősrégen sütöttem, egészen pontosan egy 2009. május 1-jei piknikre. Nem is értem, hogy nem került fel még ide.

1. Nagyon finom, könnyed, nem egy tömény, habos sütemény (azokat sose szerettem)
2. Így télen külön jó, hogy gyümölcsös (ja, és SZÍNES! :) )
3. Könnyen elkészíthető.
4. Hamar elfogy. :P


Hozzávalók kb. 24 szelethez:
A tésztához:

5 tojás
5 ek simaliszt
1 tk sütőpor
5 ek kristálycukor
1 ek szénsavas ásványvíz/ szódavíz


A krémhez:
500 g málna (fagyasztott is lehet)
500 g tehéntúró
40 g étkezési keményítő
4 dl habtejszín
1,5 cs (35 g) zselatin
5-6 ek kristálycukor
kb. 2 ek málnadzsem


Tetejére:
250 g málna


Elkészítés:
Piskótaszerű tésztát készítünk: a tojássárgákat elektromos habverővel habosra, fehéredésig keverjük a kristálycukorral, a végén hozzáadjuk a vizet is. Kemény habbá verjük a tojásfehérjét, és a sütőporos liszttel felváltva, vigyázva, hogy a hab ne törjön, apránként beledolgozzuk a cukros sárgájába.


Egy közepes méretű tepsi alját vékonyan kivajazzuk, majd sütőpapírral beborítjuk. A tésztát egyenletesen eloszlatjuk a tepsiben, és előmelegített sütőben 165 fokon (légkeverés)  - 180 fokon sima sütőben - 20 perc alatt megsütjük. A sütés közben a sütő ajtaját TILOS kinyitni!
Amikor kissé már kihűlt a tészta, kiborítjuk a tepsiből, lehúzzuk róla a sütőpapírt, és a tésztát visszahelyezzük a tepsibe, majd a még langyos tésztát megkenjük a málnadzsemmel.Megjegyzés: akik ismernek, tudják, hogy szeretem az Update lisztet, iletve ha lehet, édesítővel sütök-főzök (természetesen nem lehet, illetve szabad mindent édesítővel készíteni.)


Amíg a piskóta sül, elkészítjük a krémet:


500 g málnát leturmixolunk, majd ritkább lyukú szűrőn átpasszírozzuk (a lének kb. 4 dl-nek kell lennie, ha kevesebb, vízzel pótoljuk), csomómentesen elkeverjük a keményítővel, a zselatinnal, valamint a cukorral, majd sűrű krémmé főzzük.
A túrót (ha szemcsés) áttörjük, (ha téglalap alakú papírcsomagolású a túró, akkor nem kell), majd a már csak langyos zselatinos málnát hozzákeverjük.
A tejszínt kemény habbá verjük, és óvatosan, apránként beledolgozzuk a málnás túróba, majd a krémet egyenletesen eloszlatjuk a piskótán.
A tetejére csinosan rárakosgatjuk a málnát, kissé bele is nyomkodjuk, hogy tálaláskor ne peregjen le.
Hűtőben dermeszteni kell.


Megjegyzés: akik ismernek, tudják, hogy szeretem az Update lisztet, illetve ha lehet, édesítővel sütők-főzök. Nyilvánvalóan ezt döntse el mindenki maga, illetve van olyan étel, amit nem lehet/szabad édesítővel készíteni.
De. Ezt a süteményt Update 1-es verzióban is elkészítettem már (a képen éppen az látszik, de nem kell aggódni, a cukros változat szakasztott ugyanígy néz ki :P), annyi az egész, hogy a lisztet ill. a cukrot ugyanannyi mennyiségű "Norbi" liszttel és porédesítővel/fruktózzal/nyírfacukorral helyettesítjük, és sovány tehéntúróval, valamint diabetikus málnadzsemmel dolgozunk. Édesítővel egy szelet 114 Kcal-t tartalmaz. A cukros verziót nem számoltam ki :)


Tipp:
Készíthetjük 500 g túró helyett fele-fele arányban túróból és mascarponéból is, valamint málna helyett eperből vagy más szezonális gyümölcsből (pl. ribizliből) is. Nyilvánvalóan, ilyenkor a dzsem passzoljon a felhasznált gyümölcshöz.

5 megjegyzés:

  1. Nagyon jó, hogy rátaláltál, mert csodaszép és nagyon finom lehet!:-)
    Nézz csak körül még az archívumban, nehogy lemaradjunk még valami ilyesmi finomságról!:-D
    Gyönyörű a fotó is és a csipketerítő és a tányér...szóval úgy ahogy van nagyon mutatós!

    VálaszTörlés
  2. Köszi Latsia, van még pár fotó az archívumban, bár eléggé nyáriak, de majd felrakosgatom :) Köszi a dícséretet, ez a fotó csak úgy "belenézek és kattintok" készült :DDDD

    VálaszTörlés
  3. Ma megcsináltam, nagyon finom lett, köszi a receptet! :)

    VálaszTörlés
  4. Szervusz!

    A testvérem és az Édesanyja egy napon, jómagam, pedig két nappal előttük jöttem a világra, és neki sosincs tortája, mindig mi voltunk a fontosak számukra, így két dobos tortával ünnepelünk régóta. De Ő nem is szereti annyira a csokoládét....
    Ráleltem, és a Te recepted szeretném felhasználni, második "Anyukám" tortájához, ami a születésnapi ajándéka is volna egyben. Annyira tetszik elkészítettem egy próba süteményt, és osztatlan sikert aratott mindnyájunknál. ^^
    Nagyon fontos nekem a véleményed, így azt kérdezem:
    - Megengednéd, hogy (-természetesen erre, a Magácska linkjére hivatkozva) kis kiegészítéssekkel publikáljam a nosalty oldalán?
    Válaszod előre is köszönöm!
    Timi

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails