2011. január 9., vasárnap

Vajhal krémes spenóttal


Sok szeretettel ajánlom ezt a vitamindús, könnyed, gyomor- és alakkímélő :) ételt a hideg téli napokra. Apropó, hideg téli napok...az ország déli felében 15 fok és ragyogó napsütés, itt meg 2 (!!!) fok, szmog, köd, fény semmi.

Na, hátha ettől a színpompás ételtől egy kicsit jobb kedvünk lesz. Tegyük piros tányérra :) biztos, ami biztos.

Rém egyszerű és gyors elkészteni.

Aki még nem evett vajhalat, egy kis okoska: a húsa hófehér, teljesen szálkamentes, puha, a nevéhez hűen isteni omlós, és nem intenzíven halízű illetve -illatú (más megközelítésben -szagú:) ) A vajhalat az is szeretni fogja, aki egyébként nem halpárti. A lényeg, hogy semmivel nem szabad "elrontani" az ízét, nem kell agyonfűszerezni, borsozni, zöldfűszerbe hempergetni, stb., mert ezek nem engedik érvényesülni, hiszen a vajhalnak éppen az a lényege, hogy önmagát adja. Így a köret, amit mellé kitaláltam, lett egy kissé intenzívebb ízű.

Fontos tudnivalók a vajhalról: A vajhal természetes táplálékában megtalálható egy gempylotoxin nevű anyag, amit a hal nem tud megemészteni, ezért nyersen, vagy nem megfelelően átsütve, illetve 17 dkg-nál nagyobb mennyiségben történő fogyasztása egyéneneként változóan enyhe vagy erős hasmenést, hányást, fejfájást eredményezhet. Erre a legritkább esetekben figyelmeztetik a vásárlókat kevésbé halgazdag országok elárusítóhelyein...

A szabályok betartásával ezek elkerülhetőek.


Velem egyébként még sohasem fordult elő, hogy a fenti tüneteket produkáltam volna.



No, lássuk azt a receptet:

Hozzávalók 2 főre:

20 dkg friss spenót
2 gerezd fokhagyma
1 ek (2 dkg) vaj
1 dl tejszín
szerecsendió

2 szelet (bő 20 dkg) vajhal
sütéshez kis vaj

Elkészítés:

A vajat megolvasztjuk, és megfutattjuk rajta a felaprított fokhagymát. Kis lándon főzzünk, nehogy vaj, illetve a fokhagyma megégjen. Hozzáadjuk a szárától megtisztított spenótot és pár perc alatt megfonnyasztjuk (éppen csak míg összeesik, ne legyen pépes), majd felöntjük a tejszínnel, sózzuk, kevés szerecsendióval ízesítjük, majd 3-4 percig forraljuk. A tejszín kissé besűrsödik és zöldes színe is lesz.

A halat enyhén sózzuk és kevés felforrósított vajban oldalanként kb. 3-3 percig sütjük.

Azonnal tálaljuk.

4 megjegyzés:

  1. Jucikám, isteni! Az a spenót is!...
    De egyet engedj meg nekem, pusztán segítő szándékkal: a vajhalról sokan nem fognak jó véleményt mondani, bármennyire finom is, mert a lényeget nem tudják róla:
    A vajhal természetes táplálékában megtalálható egy gempylotoxin nevű anyag, amit a hal nem tud megemészteni, ezért nyersen, vagy nem megfelelően átsütve, illetve 17 dkg-nál nagyobb mennyiségben történő fogyasztása egyéneneként változóan enyhe vagy erős hasmenést, hányást, fejfájást eredményezhet. Erre a legritkább esetekben figyelmeztetik a vásárlókat kevésbé halgazdag országok elárusítóhelyein...
    A szabályok betartásával ezek elkerülhetőek.
    Fontosnak tartottam leírni...Hiszen ismersz... :-p
    Millió puszi!
    E.

    VálaszTörlés
  2. Ki is egészítem a bejegyzést menten. :)

    VálaszTörlés
  3. Ez gyönyörű és nagyon-nagyon guszta!
    Eszter megjegyzése egy kicsit ijesztő, de még nekünk sem volt tőle soha, semmi problémánk, most is várakozik egy adag a hűtőben:-)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon finom! Figyelni kell, de azért nem veszélyes:DD Gratula!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails