2011. február 21., hétfő

Metélőhagyma krémleves brie sajttal


A múltkor a sertsészűzhez készített snidlingmártás annyira ízlett, hogy az jutott eszembe, érdemes továbbgondolni a dolgot krémleves formájában.

Selymes, intenzív, mégsem tolakodóan metélőhagyma ízű krémlevest kaptam,  szinte percek alatt, a tálalás előtt pedig beleolvasztottam némi brie sajtot. Lehet, hogy szakmai barbárságnak hat, hogy egyszerre kétféle módon (kenyérrel és royallal) sűrítettem, de sajnos a snidling nem ad elég testet a levesnek, ha pedig nagy mennyiségben kerülne bele, ehetetlenül hagymaíze lenne. Liszttel pedig a világért sem akartam elrontani.  A royal ugyanakkor szép lággyá tette. Szóval, ezért. Akár tejföllel is elképzelhető (tojás nélkül), bár akkor más, kissé savanykásabb ízvilágot kapunk.

Hozzávalók 2 főre:

1 nagyobb csokor metélőhagyma felaprítva (kb. egy nagy cserepes metélőhagyma 1/3-a)
1 bő ek vaj
2 szelet - 50 g -  ha lehet, szikkadt bármilyen kenyér (kivéve magos)
3 dl zöldség alaplé
1 dl tejszín
1 tojás sárgája
3 dkg brie sajt

tálaláshoz metélőhagyma

Elkészítés:

A kenyér héját levágjuk és kockára vágjuk. A vajat egy lábosban megolvasztjuk és megpirítjuk rajta a kenyérkockákat, majd hozzáadjuk a metélőhagymát és pár percig együtt pirítjuk. Felöntjük az alaplével és lassú tűzön felforraljuk.

Botmixerrel pépesítjük és újra felforraljuk, majd a tűzhelyet elzárjuk.

A tejszínt alaposan elkeverjük a tojássárgával, majd állandó keveréssel kis kézi habverővel a leveshez adjuk. Beletördeljük a brie sajtot és kevergetjük, míg kissé felolvad (nem kell teljesen.)

Tálaláskor megszórjuk kis aprított metélőhagymával.

Tipp: brie sajttal együtt pirított kiflikarikát is adhatunk mellé.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails