2011. február 16., szerda

Szűzérmék gombával töltött palacsintabatyuval, snidlinges mártással


Ez az étel úgy született, hogy ezek voltak itthon tegnap este. :) Először  rozmaringos steak burgonyát gondoltam mellé köretnek, de aztán találtam egy kis vargányát a fagyasztóban, meg aztán a burgonya amúgy is olyan unalmas.

Ezer éve szerettem volna ilyen kis palacsintabagyukat készíteni, egyszer a Lajos Mari-Hemző Károly 99 étel 33 színes ételfotóval sorozat valamelyik kiadványában (talán a vendégváró finomságok címűben, de ebben nem vagyok biztos) láttam, már arra sem emlékszem, milyen töltelékkel volt töltve, csak a batyuk maradtak meg az emlékezetemben.   Csak az tántorított el eddig, hogy azt gondoltam, nagyon időigényes, mondhatni "pepecs" munka. Tegnap este rájöttem, hogy nem, az egész étellel, mártásostul, mindenestül végeztem egy órácska alatt. Akár elő- akár főételként elképzelhető, vagy könnyű vacsora gyanánt.

A pasik imádni fogják.

Hozzávalók 2 főre (főételként) 4 főre (előételként)

személyenként 2-4 szelet ujjyni vastag sertésszűz
ugyanennyi szelet bacon (vagy pármai sonka)

8 db palacsintához:
4 púpozott ek liszt (én Update 1 liszttel készítettem)
1 tojás
2-3 dl tej
só, 5-6 ág fiss kakukkfű lemorzsolva

töltelék:
20 dkg vargánya
1 ek vaj
só, friss petrezselem (kb. 1 ek)

mártás:
1 ek vaj
egy kisebb csokor metélőhagyma apróra vágva
1,5 dl habtejszín (4 főre 3-4 dl)


Elkészítés:

A palacsintatészta hozzávalóiból közepesen sűrű palacsintatésztát keverünk (a tej mennyisége függ a liszt minőségétől). Félretesszük pihenni. Na, ez max. 5 perc.

A szüzet, ha kell, hártyázzuk, majd jó ujjnyi szeletekre vágjuk, gyengéden sózzuk. Serpenyőben vajat hevítünk, majd a hússzeletek mindkét oldalát 1-1 percig elősütjük. Villát nem szúrunk a húsba, mert kifolynak az értékes nedvek, csipesszel forgassuk! A hússzeletek oldalát is forgassuk körbe a serpenyőben, hogy pici kérget kapjanak. A serpenyőből kiszedjük, majd mindegyiket körbetekerjük 1-1 szelet baconnel és egy hőálló tálba sorakoztatjuk őket szorosan egymás mellé (összetűzni nem kell.) Ezzel végeztünk is. (Kb. 10 perc)

Abban a serpenyőben, amiben a húst sütöttük, felhevítünk további 1 ek vajat és a nagyon apróra vágott vargányát alaposan lepirítjuk rajta. Sózzuk, friss petrezselyemel ízesítjük. Félretesszük. (Kb. 10 perc)

Elkészítjük a palacsintákat, közepes méretűeket süssünk, kb. 16 cm átmérőjűeket. (15-20 perc)

A palacsinták közepébe kanalazzunk 1 evőkanálynit a vargányából, majd készítsünk belőlük batyut, a batyu száját jól nyomkodjuk össze, majd egy snidlingszállal kötözzük össze. Tegyük őket egy hőálló tálba vagy kisebb tepsibe. (10 perc)

Alaposan melegítsük elő a sütőt 200 fokra (ne a hideg sütőbe tegyük) és a húst kb. 15 percig süssük.

Amíg a hús sül, elkészítjük a mártást:
1 ek felhevített vajon futtassuk meg az apróra vágott metélőhagymát, sózzuk, pici fehérborssal ízesítsük, majd öntsük fel a tejszínnel és forraljuk be mártás sűrűségűre.

Amikor a hús elkészült, a palacsintákat tegyük be kb. 5 percre a sütőbe, hogy átforrósodjanak (addig a hús pihen), majd azonnal tálaljuk.


3 megjegyzés:

  1. Csodásan néz ki! Biztosan isteni finom, nagyon tetszik ez az összeállítás. :)

    VálaszTörlés
  2. Köszi Pixie, nagyon finom lett, főleg a sndlingmártás sikerül jól és valami isteni az íze, kellemesen, de nem tolakodóan snidlingízű, még akár levesnek is elmenne :)nnna, lehet, hogy ki is próbálom :)

    VálaszTörlés
  3. Próbáld csak ki! Remélem annak a receptjét is megosztod velünk! ;)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails