2011. május 8., vasárnap

Korvapuusti- avagy így pofozkodnak a finnek

Ezzel a képpel szeretnék boldog születésnapot kívánni KKB-nak, akitől ezt a csodaszép tányért és bögrét kaptam.:)

Aki már járt Finnországban, biztosan evett már korvapuustit, aki még sosem hallott róla, ajánlom, próbálja ki, garantálom, hogy nem fog csalódni. Én vagy 10 éve ettem először, unitesómnál, aki egy ideig Finnországban élt és ott tanulta, egy finn háziasszonytól. Rögtön rabul ejtett ez a különleges sütemény.

A korvapuusti - ami szó szerint fülrángatást jelent - egy fahájas péksütemény, azonban fahéj helyett például kakóval, vagy kakaós-diós töltelékkel is elkészthető. Én most kakaóval készítettem, mert a család nem szereti annyira a fahéjat.

Két dolog miatt korvapuusti a korvapuusti: 1. a sajátos tésztaformázási mód 2. a kardamom (finnül kardemumma), ami fűszeresebbé teszi ezt az egyébként is édes tésztát. A tetejéről elmaradhatatlan a szórócukor, ezen kívül a finnek még egy jó adag porcukorral is megszórják, mikor kisült, de az szerintem már túlzás...:)

Szóval, így pofozkodnak a finnek. A sütemény neve  állítólag onnan ered, hogy a szétlapított tészta két fület formáz.
Hozzávalók:
tészta:
50 dkg liszt
30 g élesztő
3 dl langyos tej
3 tojás sárgája
10 dkg barnacukor
10 dkg olvasztott vaj
2 tk őrölt kardamom

töltelék:
20 dkg olvasztott vaj vagy jó minőségű margarin (pl. svéd)
30 dkg porcukor
7 dkg kakaó vagy 5 dkg fahéj

tetejére:
2 tojás sárgája
szórócukor (finnül rae sukeri)

Elkészítés:

A lisztet tálba szórjuk, közepébe mélyedést készítünk, ebbe belemorzsoljuk az élesztőt, rászórunk 1 tk cukrot, majd felöntjük egy kis langyos tejjel. megvárjuk, míg az élesztő felfut.
Hozzáadjuk a többi hozzávalót (az olvasztott vaj kivételével) és bedagasztjuk, majd kisebb adagokban beledagasztjuk az olvasztott vajat is. Akkor jó, ha a tészta elválik az edény falától és hólyagokat vet. Apropó! Kipróbáltam a "Nagyi titka" fantázianevű lisztet és olyan hólyagos lett a tésztám, mint a csuda! Megtartjuk.

A tésztát lefedve, langyos helyen kétszeresére kelesztjük.
A porcukrot elkeverjük a kakaóporral/fahéjjal.
Ha a kétszeresére kelt, a tésztát kettévesszük. Az egyik tésztabucit téglalap alakúra nyújtjuk, bőségesen megkenjük az olvasztott margarin felével, majd megszórjuk a kakaós porcukor felével. Soknak tűnhet, de kell rá annyi :) (kb. 2x annyi, amennyit normálisnak érez az ember), a lényeg, hogy egyenletesen fedje be a tésztát.

Ezután a hosszanti oldalán feltekerjük.

A másik darab tésztával ugyanígy járunk el.
A rúdból trapézokat vágunk (ez benne a trükk), ld. alább a képeken,  tehát nem egyenesen, mint amikor csigát készítünk, hanem ferdén. Majd minden darabot a talpára állítunk úgy, hogy a keskenyebb oldala legyen felül. Ezt kell az ujjunkkal (vagy fakanál nyelével) hosszában benyomni, mert így, miközben benyomjuk, a tekercs  rétegei előbukkannak és kicsit szétnyílnak, így sütésnél a cukor kissé rá is karamellizálódik a tésztára.

Ezután megkenjük a kissé felvert, egy pici vízzel elkevert  tojássárgájával és megszórjuk szórócukorral (jégcukor.)

Újabb kétszeresére kelesztés után lehet sütni, 170 fokon kb. 20 percig.
"folyamatábra"

25 megjegyzés:

  1. Ezt a tányért és bögrét egyébként hol lehet kapni?
    Ez az én ízlés világom
    (emlékeztet a rosalinda nevű ikeás cuccokra)
    Üdv Icu
    (mislenbaba a no saltyról)

    VálaszTörlés
  2. Ezt tuti meg fogom csinálni! Köszi a receptet!

    VálaszTörlés
  3. Mislenbaba, sajna nem tudom, de majd megkérdezem a barátnőmtől, akitől kaptam.

    VálaszTörlés
  4. Nagyon kis pofás süti :)
    Recept tuti jó, ki fogom próbálni, köszi.

    VálaszTörlés
  5. Nagyon guszta, mindig megkívánom, ha meglátom!:)

    VálaszTörlés
  6. nem maradt ki a tészából az élesztő?

    VálaszTörlés
  7. Úgy mint a tésztából a t betű

    VálaszTörlés
  8. szuper. Elsőszülött úgy is jó odeje rágja már a fülem némi kakaós csiguszért. lehet ilyent kap?

    VálaszTörlés
  9. Isteni lett, csak nem lett olyan szép mint a tiéd :)

    VálaszTörlés
  10. Bianka, egy pár darab nekem is szétnyílt, kicsit olyan croissant-ra emlékeztető kinézete lett, de nyilván nem azokat fotóztam le :DDD

    VálaszTörlés
  11. Szia! Most akadtam a blogodra, és nagyon tetszik! A korvapuustinak meg külön örülök, nem tudtam hogy ilyet más is szokott rajtam kívül csinálni itthon :) (mondjuk én nem szoktan _ennyire_ benyomni a közepén, és még csak fahéjasan csináltam). Imádom, én is éltem Finnországban, és amikor csak tehettem ezt ettem! Nyaminyami :)

    VálaszTörlés
  12. (Ja és rAe sokeri finnül, nem roe :))

    VálaszTörlés
  13. Elenor, köszi, javítottam a sukerit, elütöttem :) Próbáld ki kakaósan (nekem még jobban is ízlik), ez amolyan "magyaros" korvapuusti :DD

    VálaszTörlés
  14. Holnap terveztem egyébként pont csinálni, lehet hogy az egyik fele kakaósra fog sikerülni :)

    VálaszTörlés
  15. Én az unokatesódnál ettem először ezt a sütit... nem voltam nagyon éhes, úgyhogy kaptam egy csomaggal elvitelre, az autóban viszont olyan illatokkal csábítgatott, hogy nem bírtam hazáig :) most hogy sikerült Kardamom-ot szerezni, én is nekilátok!

    VálaszTörlés
  16. Kedves Ágnes, nahát, milyen kicsi a világ :) én azóta sem győzöm elégszer hálámat kifejezni Orsikának a receptért! Egyszerűen mennyei!

    VálaszTörlés
  17. akkor értsem úgy, hogy a fahéjas töltelék az autentikus verzió? most már muszáj elkészíteni, spéci ezért jöttem most ide hozzád, hogy kiírjam, holnap elkészítsem.

    VálaszTörlés
  18. A fahéjas az autentikus, csak én kakaósan csináltam, mert nem szeretem annyira a fahéjat.

    VálaszTörlés
  19. Minden várakozásomat felülmúlta, annyira finom lett. Fele-fele arányban csináltuk meg kakaósan és fahéjasan(nekem nem sikerült eldöntenem, hogy melyik is ízlik jobban :)).
    Nagy köszönet a receptért!

    VálaszTörlés
  20. örülök, ha ízlett, nálunk is nagy kedvenc! :)

    VálaszTörlés
  21. Elfogyott a sima lisztem es nagyreszt teljes kiorlesu buzalisztbol csinaltam, es meg igy is finom lett! Szerintem azert a fahejas a tuti, a kakaos kicsit szarazabb lett. Szoval nagyon koszonjuk a receptet!!! ��

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails