2011. július 10., vasárnap

Vörösboros málna sorbet



Nem, nem tűntem el (többen már azt kérdezték, abbahagytam a blogírást?) csak...nem is mentegetőzöm. Egyszerűen alig főzök. :) Nyár van. És nem vagyok profi gasztroblogger, hogy csak azért készítsek valamit, hogy ide felkerülhessen.

Ezt a vörösboros málna sorbet-t a 42., Reni által kiírt VKF!-re ötlöttem ki (eredetileg rózsaszínre sütött szarvasbélszínnel és egy kis rukkolacsokorral- utóbbi kettő most elmarad, de ez a sorbet csak úgy önmagában bekanalazva is nagyon finom.

Tiszta szégyen amúgy, hogy a VKF!-ről is lemaradtam, de olyan rossz idő volt, hogy délutánonként egyszerűen esélytelen volt fotózni az elmúlt majd' 2 hétben...

Ami a legjobb volt ebben a sorbet készítésében, az az, hogy közben rájöttem, hogyan készítsek krémes fagylaltot/sorbet-t fagyigép nélkül. Amire szükségünk van, az egy késes mixer. Az én botmixeremhez gyári tartozék volt egy kb. 1 liter űrtartalmú aprító edény és hozzá egy dupla kés.
Ennek a kis eszköznek a segítségével csodás fagylaltot lehet készíteni. A hozzávalókat a mixer táljában keverjük ki, majd úgy, ahogy van, késestül, mindenestül (a rúdmixert nyilván nem :p), belökjük a fagyasztóba. Pár óra elteltével kivesszük a fagyóból, (mikor már kezd megfagyni), rácsatlakoztatjuk a botmixert és alaposan átkeverjük. Ezt 3-4 alkalommal kell megismételni. Garantáltan kinyírja az összes jégszilánkot.

Az előnye az, hogy
a.) nem kell felesleges kőccségbe verni magunkat fagyigép-vásárlás okán
b.) ami általában úgyis a konyhaszekrény tetején/aljában/spájzban/garázsban porosodik
c.) általában sokkal kisebb hely kell neki a fagyasztóban, mint egy fagyigép bili méretű táljának.


Vörösboros málna sorbet
600 g málna
1-2 dl vörösbor (ízlés szerint, ki mennyire szereti borosan...)
2-3 ek cukor (vagy ízlés szerint több)
csipet só

A málnát robotgéppel elpépesítjük, leszűrjük. Ha kell, kétszer, hogy magok ne maradjanak benne. (A robotgép tálját elmossuk :) )
Lábosba öntjük, hozzáadjuk a bort, cukrot, sót és nagy lángon felforraljuk.
Amikor kihűlt, mehet vissza a robotgépbe, majd a fagyasztóba és utána a fentebb leírtak szerint készítjük.


4 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  2. Bocsi, én töröltem ki az első hozzászólásomat, mert rájöttem, hogy nem illik más blogjába linkelgetni, biztos agyamra ment a hőség. :) Szóval azt akartam írni, hogy valószínűleg abszolút a véletlen műve, de tök ugyanezt írtam le tavaly ilyenkor a késes mixerről, idén pedig júniusban a vörösboros meggysorbet receptemnél. Késes mixerrel csinálom a fagyit én is már egy éve fagyigép nélkül. A másiknál pedig a különbség csak annyi, hogy én meggyből készítettem vörösborral és nem málnából. :) Ez csuda érdekes, tiszta déja vu-m van! :)))

    VálaszTörlés
  3. Nekem is tetszik a színe mennyei, én pedig eperrel készítettem a VKF-re, tök jó!:)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails