alap sós kelt tészta:
30 g élesztő
500 g búzaliszt
1 csapott ek só
3 dl langyos tej
2 tojássárgája
100 g olvasztott vaj
töltelék:
70 g olvasztott vaj
10 dkg füstölt sajt
kisebb csokor medvehagyma, újhagyma, vagy snidling
10 dkg főtt füstölt sonka/tarja
A tésztát a szokásos módon dagasztjuk, meleg helyen duplájára kelesztjük. 3 bucira vesszük, melyekből egyenként hosszúkás téglalapot nyújtunk, ezeket egyenként megkenjük az olvasztott vaj 1/3-ával. Az egyiket megszórjuk a felaprított medvehagymával, a másikat a reszelt sajttal, a harmadikat a sonkával és feltekerjük, mint a bejglit. Az így kapott 3 rudat összefonjuk, és a fonatból koszorút formázunk. Meleg helyen, letakarva újrakelesztjük, majd a tetejét megkenjük tojással. Ezután ér rátettem egy kör alakú sütőkeretet (vagy egy megfelelő méretű tortakarika is jó a célra. Így a sütés közben a koszorú forma "összekelt" és a közepéből eltűnt a mélyedés, szép formája lett.
170 fokos sütőben készre sütjük. (kb. fél óra)
Gyönyörű ez a tészta. Kellemes Húsvétot!
VálaszTörléskellemes húsvéti ünnepeket kívánok!
VálaszTörlésPár órával kifutottam a határidőből, dehát ez a vendéglátás! Virtuális epres kölni vederszámra! :-)
VálaszTörlésnagyon szép lett a kalácsod! :) és még töltve is van, tök jó!
VálaszTörlés