2012. június 6., szerda

Epres crumble- kakukkfűvel és créme fraiche-sel


Ezt a crumble-t még valamikor áprilisban készítettem, import eperből, ugyanis határidőre kellett készítenem. Aztán jól meg is jelent május elsején a Recept és Rejtvény című kiadványban.

Last minute még elkészíthető, amíg van eper, szerintem kár lenne kihagyni.  Bár, ha jobban belegondolok, rebarbarából is biztosan nagyon finom, csak azt jól meg kell górni cukorral, különben baromi savanyú lesz. Az eperre viszont egy szikra cukor sem kell, mert elképesztően intenzív íze lesz a hőkezeléstől.

Ha még nem próbáltátok az epret különféle zöldfűszerekkel.: kakukkfűvel, rozmaringgal, bazsalikommal párosítani, javaslom, tegyetek egy próbát, nem fogjátok megbánni. Nem kell félni, a kakukkfű íze ebben a crumble-ben éppen hogy csak megmutatja magát.

Hozzávalók 2 adagra
250 g eper
2 ek (60 g) créme fraiche vagy mascarpone
2 tk frissen morzsolt kakukkfű
2 tk porcukor
a morzsához
50 g vaj
80 g liszt
20 g porcukor
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.

Az epreket negyedeljük és elosztjuk 2 darab, kb. 13 cm-es kerámia formában. Megszórjuk a kakukkfűvel. A szobahőmérsékletű créme fraiche-t elkeverjük a porcukorral (ez el is hagyható, főleg ha mascarponét használunk) és rákenjük az eper tetejére.
A morzsa hozzávalóit összegyúrjuk, de nem egyneműre, mint a linzertésztát, hanem maradjon morzsás és elosztjuk az eper tetején.
25-30 percig sütjük, míg a morzsa megpirul a tetején.
Tipp: dupla adagban 24-26 cm-es pitetálban is készíthető.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails