2010. április 6., kedd

Boursin házilag


A Boursin egy francia, friss sajtkészítmény, 1957-ben a normann Francois Boursin készítette először. Védett márkanév, amióta betört hazánkba a kapitalizmus, nálunk is kapható, bár méregdrágán...

Ez a házilag elkészíthető változat, bár korántsem azonos az eredetivel, évek óta elmaradhatatlan kelléke kerti partiknak, baráti összejöveteleknek, édesanyám legjobb barátnőjétől tanultam. Egyetlen baja van, hogy nem lehet abbahagyni, így már mindenki a sajtkrémes pirítóssal jóllakik a buli elején. :)

Íme a recept.
400 gr krémsajt vegyesen (pl. natúr, zöldfűszeres, medvahagymás, fokhagymás) de téliszalámis, füstölt sajtos, sonkás nem jó!
150 gr camembert
50 gr márványsajt
fél csokor petrezselyem
2 szál újhagyma zöldje
3-4 gerezd fokhagyma
1 csokormetélőhagyma
rózsabors (vagy színesbors)

A krémsajtokat egy tálban összekeverjük az apróra vágott petrezselyemmel és zöldhagyma szárral, a zúzott fokhagymával, frissen őrölt borssal, majd belemorzsoljuk a márványsajtot, és végül a kis kockákra vágott camambert-t. Ezt azért kell legutoljára, mert így lesz rusztikus-darabos a sajtkrémünk, nem szabad "péppé" keverni benne a camembert-t. Tálalásig hűtőben érleljük, majd tálalás előtt megszórjuk frissen vágott metélőhagymával.
Másik lehetőség, hogy vizes kézzel golyókat formázunk és beleforgatjuk a metélőhagymába. Megjegyzem, ha nagy baráti társaságnak készítjük, nem ültetett vacsorán előételnek, akkor felesleges, mert úgyis tíz másodperc alatt elfogy :)

Házi készítésű bagettet ajánlok mellé, de arról majd később.

1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails