2010. május 4., kedd

Spárga-édeskömény saláta gyömbéres vinaigrette-tel

Nincs sztori, csupán annyi, hogy megihletett a Bűvös Szakács enciklopédikus cikke a spárgáról...Nagyon friss, nagyon üde, citromos, édeskés, "spárgás" és enyhén csípős.


Hozzávalók 2 adagra:
1 csomag (500 gr) zöld spárga
1 db édeskömény
1 tk cukor
1 tk só
A vinaigrette-hez:
1 ek. olívaolaj
1 ek dió v. mogyoróolaj
1 ek citromlé
1 tk friss gyömbér


A spárgát tisztítjuk, azaz az oldalán lévő leveleket kis késsel eltávolítjuk, illetve a szárának az alját levágjuk.
Az édesköményt leveleire szedjük.
A spárgát sós-cukros forró vízbe tesszük, majd lassan gyöngyözve főzzük kb 6-7 percig. Vékony pengéjű késsel szúrjunk bele: akkor jó, ha már puha, de még roppanós, van tartása.
Azonnal kiemeljük szűrőkanállal és jégkockás vízben hűtjük.
A spárga főzőlevében az édesköményt pár perc alatt ugyancsak roppanósra főzzük, majd leszűrjük és hűtjük.
A spárgák tetejét kb. 3-4 cm hosszan levágjuk, a salátához csak ezt használjuk fel.
Az édesköményt kb. fél cm széles metéltre vágjuk, majd a spárgával együtt tálra rendezzük.
A vinaigrette-hez összekeverjük a kétféle olajat, a citromlevet és a frissen reszelt gyömbért, sózzuk.
A salátát meglocsoljuk a vinaigrette-tel.
Retekcsírával díszítjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails