Régóta gondolkodtam, hogyan lehetne a jól bevált túrógombóc receptemet (50 dkg túró, 3 tojás, csipet só, 9 dkg búzadara) légiesebbé, könnyedebbé tenni. A tojásfehérje felvert habja az evidencia erejével adta magát. Viszont azzal már eleve tisztában voltam, hogy a fehérjehab miatt lágyabb lesz az állaga, vagyis gombócot nem lehet formázni belőle, így lett galuska. Több dara hozzáadásával lehetne kötni az állagot, viszont akkor odavész a habosság. Bevált. Tényleg habkönnyű.
Melegen is lehet tálalni (kontrasztban a hideg epervelővel) ez esetben viszont csak szórjuk meg a kekszmorzsával, ugyanis amikor meleg, nem lehet "hempergetni", mert szétesne.
Fontos, hogy ne evőkanállal szaggassuk, mert főzés közben dagad és ormótlanul nagy galuskákat fogunk kapni.
Ha valakinek mégis sikerül (formás!) gombócot alkotnia, szóljon, szabadalmaztatjuk. :))))
Melegen is lehet tálalni (kontrasztban a hideg epervelővel) ez esetben viszont csak szórjuk meg a kekszmorzsával, ugyanis amikor meleg, nem lehet "hempergetni", mert szétesne.
Fontos, hogy ne evőkanállal szaggassuk, mert főzés közben dagad és ormótlanul nagy galuskákat fogunk kapni.
Ha valakinek mégis sikerül (formás!) gombócot alkotnia, szóljon, szabadalmaztatjuk. :))))
A recept: (4 adagra)
A túrógaluskához:25 dkg tehéntúró
4,5 dkg búzadara
pici só
kevés cukor
2 tojás
5 dkg vaj
10-15 dkg morzsolt keksz
Az epervelőhöz:
25 dkg eper
1 ek cukor
1 tk. citromlé
A túrót áttörjük, vagy kutterral krémesítjük, hozzáadjuk a búzadarát, a pici sót, a tojássárgáját, valamint egy teáskanálnyi cukrot, a végén pedig óvatosan a tojásfehérje felvert habját.
Hűtőben legalább fél órán át pihentetjük.
Két erőleveskanál (nem evőkanál!) vagy nagyobb teáskanál segítségével galuskaformára szaggatjuk és lobogó vízben főzzük kb. 6-7 percig.
Szűrőlapáttal óvatosan tányérra szedjük, hűtjük.
A vajat lábosban felolvasztjuk, és a morzsolt kekszet átforgatjuk rajta, annyit, amennyit "felvesz", ne álljon össze, legyen morzsás. A mennyiség attól is függ, milyen a kekszünk. Célszerű olyan kekszet használni, ami könnyen morzsolható, pl. háztartási kesz nem jó.
A már csak langyos galuskákat a kekszmorzsában átforgatjuk.
Az epret a cukorral és a citromlével összeturmixoljuk.
Tálaláskor a galuskát porcukorral hintjük és lehűtött epervelővel tálaljuk.
Hűtőben legalább fél órán át pihentetjük.
Két erőleveskanál (nem evőkanál!) vagy nagyobb teáskanál segítségével galuskaformára szaggatjuk és lobogó vízben főzzük kb. 6-7 percig.
Szűrőlapáttal óvatosan tányérra szedjük, hűtjük.
A vajat lábosban felolvasztjuk, és a morzsolt kekszet átforgatjuk rajta, annyit, amennyit "felvesz", ne álljon össze, legyen morzsás. A mennyiség attól is függ, milyen a kekszünk. Célszerű olyan kekszet használni, ami könnyen morzsolható, pl. háztartási kesz nem jó.
A már csak langyos galuskákat a kekszmorzsában átforgatjuk.
Az epret a cukorral és a citromlével összeturmixoljuk.
Tálaláskor a galuskát porcukorral hintjük és lehűtött epervelővel tálaljuk.
Dudás Levi kézcsókját küldi a receptért...
VálaszTörlésImádja a túrót, még jobban az epret, és miután ízig-vérig férfiember, tulajdonképpen mindenféle jó kaját.
A gépjárműveken túl csakis finomságokkal lehet őt levenni a lábáról, úgyhogy várja a folytatást...:-)
Nahát, Te erre? Hihi :)))
VálaszTörlésMajd feltöltöm a rebarbarás pitét, az isteni és pofon eccerű...:)))