2010. június 14., hétfő

Receptverseny

Íme a receptversenyre beküldött epres receptek, szép sorjában, kommentár nélkül.

Libamájbonbonok eperzselével
Hozzávalók:
A libamájbonbonhoz:
50 dkg első osztályú hízott libamáj
1 dl Tokaji szamorodni
kevés só, fehérbors
Az eperzseléhez:
8-10 szem közepes méretű eper
2-3 tk cukor
2 dl Tokaji szamorodni
4 tk zselatin
Elkészítés:
Libamájbonbon:
A libamájat hosszában kb. 2 cm vastag szeletekre vágjuk, majd eltávolítjuk a vastag ereket (fogvájóval kiemeljük, majd szemöldökcsipesszel kihúzzuk.) Szétterítjük egy tepsin, gyengéden sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk kevés szamorodnival. Előmelegített, 100 fokos sütőben kb. 20 percig sütjük. Ezután a zsírt leöntjük ill. papírtörlővel leitatjuk róla, majd a májat hűtőben dermesztjük.
Az eperzselé elkészítése:
Az epret nagyon apró kockára vágjuk (keményebb epret használjunk). A szamorodnit a cukorral és a zselatinnal felforraljuk, majd amikor kissé kihűlt, hozzáadjuk az epret, óvatosan elkeverjük (inkább rázogassuk a lábast) és az egészet egy műanyag fóliával kibélelt tepsibe öntjük (kb. 20X30 cm). Akkor jó, ha szamorodni ellepi az eperdarabokat. Hűtőben kidermesztjük.
Tálalás:
A megdermedt eperzseléből 3 cm átmérőjű köröket szaggatunk. Party kanálra (más néven kanapé kanál) teszünk egy szelet epret, arra helyezzük az eperzselé-korongot, majd a libamájból egy alkalmas eszköz segítségével – ami kb 3 cm átmérőjű (pl. karalábévájó, vagy adagolókanál- én utóbbival készítettem) – vagy esetleg kézzel „bonbonokat” formázunk és azt helyezzük az eperzselé tetejére. A kanalat, amivel a bonbonokat formázzuk, meleg vízbe mártsuk be minden egyes formázás előtt (csakúgy, mint a fagylaltos kanalat.)
Nyári epres brownie créme fraiche-habbal



Hozzávalók:
A brownie-hoz:
110 gr vaj
100 gr magas kakaótartalmú étcsokoládé
220 gr kristálycukor
2 tojás
80 gr liszt
30 gr kakaópor
1/4 tk sütőpor (elhagyható)
1 ek vaníliaaroma (vagy egy vaníliarúd kikapart magja)
15 dkg eper
A créme fraiche-habhoz:
25 dkg eper
90 gr créme fraiche
kevéske porcukor

Elkészítés:
A brownie elkészítése:
A sütőt előmelegítjük:180 fokra a sima sütőt, 165 fokra a légkeverésest. A csokoládét a vajjal vízgőz fölött felolvasztjuk. (Simán, lábosban történő melegítéssel ne kísérletezzünk, mert a csokoládé megég.)
A tojásokat a cukorral habosra, fehéredésig keverjük elektromos mixerrel. Hozzáadjuk a lisztet, kakaóport és a sütőrport, jól eldolgozzuk, majd mehet bele a csipet só és a vaníliaaroma, végül az olvasztott vajas csokoládé is. A legvégén óvatosan beleforgatjuk a 15 dekagramm kockára vágott epret.
Egy kisebb méretű tepsit kissé kivajazunk, majd kibéleljük sütőpapírral úgy, hogy a papír túllógjon a tepsi peremén.
A masszát a tepsibe töltjük és pontosan 20 percig sütjük, majd a sütőből azonnal kivesszük, hagyjuk kihűlni, sütőpapírral együtt kiemeljük és kockákra szeljük.
A créme fraiche-hab elkészítése:
25 dekagramm epret jó alaposan pürésítünk (ez turmixgéppel, konyhai robotgéppel több perc) majd finom szitán átszűrjük, ha kell, kétszer. Kb. bő 1 dl levet ad. Igyekezzünk, hogy mag ne maradjon benne. A créme fraiche-t, az eperlevet és kevéske porcukrot- kb 1 teáskanálnyit (figyelem, savanykás legyen!) jól eldolgozunk, majd egy szifonba töltjük és egy patront engedünk bele, jól összerázzuk, hűtjük. A langyosra hűlt brownie-t a jól behűtött habbal tálaljuk.
Ha nem kapunk créme fraiche-t, tejföllel is készíthetjük, ez esetben viszont 2 ek tejszínt is keverjünk bele. Illetve házilag is készíthetünk créme fraiche-t, bár az időigényesebb: 2 dl langyosra melegített tejszínben keverjünk el 2 ek élőflórás joghurtot (sima joghurt nem alkalmas), vagy írót (ha kapunk) és 24-48 órán át tartsuk langyos helyen. Így egy hígabb állagú créme fraiche-t kapunk. Ha az állagán sűríteni szeretnénk, tegyük többrét hajtott gézlapba, kössük össze, mint egy batyut, dugjunk át rajta egy fakanalat és lógassuk egy edénybe. A gravitáció elvégzi a dolgát. Jelen desszerthez kiváló a hígabb créme fraiche is, sőt.
Kókusztejes rizs eperrel

Hozzávalók:
4 dl kókusztej
egy bögre (2 dl) rizs
cukor
1 dl víz
5 dkg vaj
fél dl tejszín
4 ek. (házi) eperdzsem
pár szem eper
Elkészítés:
2 dl kókusztejet egy deci vízzel felforralunk, hozzáadjuk az átmosott rizst és lefedve, kis lángon puhára főzzük. A végén hozzáadjuk a cukrot és vajat, jól eldolgozzuk, majd fedő alatt hagyjuk kihűlni.
2 dl kókusztejet, fél dl tejszínt és kevéske porcukrot egy habszifonba öntünk, jól összerázzuk, majd beleengedünk egy patront. Jól összerázzuk, majd hűtőbe tesszük. A tejberizst poharakban elosztjuk, majd rákanalazunk 1-1 ek eperdzsemet, majd eperdarabokat helyezünk rá és hűtőben jól lehűtjük.

Tálaláskor a tetejére kókuszhabot nyomunk. Kandírozott levendulával díszíthetjük.

Cheesecake házi eperdzsemmel
Hozzávalók:
A cheesecake-hez:
250 gr omlós keksz (én a Fancy Bakery márkájú karamellizált fahéjas kekszét használtam)
12 dkg vaj
600 gr krémsajt (pl. Philadelphia)
10-15 dkg porcukor (ízlés szerint- savanykásan pikánsabb)
3 egész tojás és 2 sárgája
100 gr créme fraiche (ha nincs, tejföl is jó)
1 dl tejszín
3 púpozott tk étkezési keményítő
Az eperdzsemhez:
1 kg eper 1 csomag dzsemfix 35 dkg cukor
A torta elkészítése:
A ledarált kekszet összedolgozzuk a kézmeleg vajjal, majd a masszát egy 23 cm-es kapcsos tortaforma aljába nyomkodjuk.
A krémsajtot, a créme fraiche-t, a tejszínt, a cukrot és a keményítőt alaposan kikeverjük, majd egyesével beledolgozzuk a tojásokat (és a sárgáját).
A masszát a kekszes „tészta” tetején eloszlatjuk, habkártyával a tetejét elsimítjuk, majd 180 fokra előmelegített sütőben (légkeverésen 165 fok) 45 percig sütjük. A sütő aljába helyezzünk egy forró vízzel teli tepsit.
A tortát hűtjük, majd egy éjszakára hűtőbe tesszük, különben nem lehet szeletelni, legföljebb kanállal fogyasztani.:)
Eperdzsem elkészítése:
A tisztított eper felét (a puhábbakat) egy lábosba tesszük, a másik felét (a keményebbeket) apró kockára vágjuk, félretesszük. A lábosban lévő epreket burgonyanyomóval összenyomjuk, hozzáadjuk a cukrot és a dzsemfixet, majd nagy lángon kb. 3-5 percig forraljuk. A tetején keletkező habot lemerjük. Amikor kissé kihűlt, óvatosan belekeverjük az eperdarabokat, majd üvegbe töltjük és az üveget a fejére állítjuk.

Tálaláskor a cheesecake-szeletek tetejére kanalazzuk az eperdzsemet.

Eper "lasange"



Hozzávalók:
200 gramm leveles tészta
250 gr mascarpone
2 dl magas zsírtartalmú tejszín (a legjobb 40 vagy 50 %-os, de 30 %-os is megteszi)
4 csapott ek porcukor, plusz a nyújtáshoz
1 ek. konyak
1 ek. vaníliakivonat
25-30 dkg eper
Elkészítés:
A vajas tésztát porcukorral vastagon hintett munkafelületen ill. a tészta tetejét is porcukorral hintve papírvékonyra kinyújtjuk, majd óvatosan átemeljük egy nagyméretű, alaposan kivajazott tepsibe és 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük (kb. 10-15 perc.) 200 gramm leveles tésztából két nagy lap lesz.
A megsült tésztalapot még melegen ízléses méretű, egyforma téglalapokra vágjuk, majd a tepsiről kiemelve félretesszük hűlni. Ha a tészta megemelkedne, kézzel nyomjuk le.
Megjegyzés: a tésztának ostyaszerűen ropogósnak kell lennie.
A mascarponét alaposan kikeverjük a porcukor felével, a konyakkal és a vaníliával. A tejszínből kemény habot verünk, a végén a maradék porcukrot is hozzáadjuk. A tejszínhabot lazán beleforgatjuk a mascarponéba. Kóstoljuk meg, ha valaki édesebben szereti, adhat még hozzá porcukrot.
Az epret vékony szeletekre vágjuk, egy tányérra terítjük és kissé megporcukrozzuk. A következőképpen rétegezzük: tésztalap, krém, eperszeletek. Egy adagra 3 tésztalapot számoljunk. A tetejére krém, arra eper kerül.
Maximum fél órára hűtőbe tesszük tálalás előtt. (Azért ne tovább, mert félő, hogy a tésztalapok elveszítik ropogós állagukat.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails