2010. június 14., hétfő

Mentás eperhab házi fűszeres csokoládéval

Eperhab vagy inkább habkönnyű eperkrém? Mindkét kategóriába belefér. Mindenesetre a mascarponéból is lehet „habot verni”. Sem tojásfehérje felvert habja, sem tejszínhab nem kell bele. Zselatin meg pálne.

Ez volt az első recept, amit beküldtem a T-Home és Dining Guide receptversenyre, aztán sorra születtek az újabbak és újabbak (és még azt hiszem, nincs vége:)

Hozzávalók: (kb. 4 adagra)
Az eperhabhoz:
350 gr ízes (magyar) eper
500 gr mascarpone
3 tojás sárgája
3-4 ek kristálycukor (illetve ízlés szerint)
2 levél menta
negyed lime leve


A csokoládéhoz:
100 gr tisztított vaj (ha nincs, sima vaj is megteszi)
100 gr cukor
150 gr minőségi kakaópor
1 tk egész kardamom (gorombára őrölve mozsárban)
1 vaníliarúd (magja kikaparva)
1 púpozott tk friss gyömbér reszelve


Elkészítés:
Eperhab:
A tojások sárgáját vízgőz felett pasztörizáljuk: pár percig addig kavarjuk gyors mozdulatokkal habverővel, míg kissé kifehéredik, mártás sűrűségű lesz. Vigyázzunk, nehogy rántotta legyen! A vízgőzről levonva azonnal jegyes vízben hűtjük, közben kavargatjuk. Nyúljunk be a tál alá, akkor jó, ha már hideg. Elektromos mixerrel habosra keverjük, majd hozzáadjuk a mascarponét és mixerrel tovább keverjük. A krémnek szilárdnak, de habos állományúnak kell lennie. Hozzáadjuk az apróra vágott mentát is.
Az epret pürésítjük, átszűrjük, (kb. 3 dl eperlét ad ki) majd a cukorral felforraljuk, kissé besűrítjük) hűtjük, hozzáadjuk az átszűrt lime levet. Végül a cukros eperlevet hozzákeverjük a mascarponés krémhez és normál hűtőben 12 órán át hűtjük.
Csokoládé:
A hozzávalókat vízgőz fölött felolvasztjuk, majd fóliával kibélelt tálra vagy formába öntjük. Dermedés után szeletelhető.
A desszertünkhöz jelen esetben olvadt állapotban használjuk fel: a poharakba/tálkába adott krém tetejére csurgatjuk.

Mentalevéllel illetve babapiskótával tálahatjuk/díszítjük. Utóbbi nem volt itthon éssietni kellett a fotóval, mert egy fél órára végre kisütött a nap.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails