Kata Konyha hirdette meg a soron következő, immár XXXV. VKF!-et. Most először veszek részt a VKF!-en, sőt, erről is majdnem lemaradtam, csak a véletlennek köszönhető, hogy észrevettem. A kiírás éppen kapóra jött, ugyanis tegnapra meghívtuk a barátokat, akiknek már előre beígértem a "titkos" oldalast. (Illetve szallonasütés is a tarsolyban volt, de a kiírás kapcsán döntöttem úgy, hogy mindenképpen grillezni fogunk, bár majdnem dugába dőlt a dolog az időjárás miatt, de végül az égiek megkegyelmeztek.)
Még akkor is, ha idegen tollakal ékeskedem, úgy érzem, ez az étel méltó a VKF!-re. Ezúton is köszönet a recept gazdájának, Pótapukámnak azért, hogy megosztotta velem, így én is közzétehetem.
Drága Pótapukám, Berci, minden évben meghív bennünket egy nyárzáró, "maratoni", rengeteg (a szó szoros értelmében!) jobbnál-jobb fogást felvonultató grillezésre, melynek elmaradhatatlan kelléke, ugyanakkor fénypontja ez az oldalas. Már mindenki "eddig-eddig-eddig van" a sok evéstől, de az utolsó fogásként felszolgált oldalas (úgy este 11 óra felé) még akkor is lecsúszik. Kihagyhatatlan. Tavaly majdnem lekerült az "étlapról", de kiköveteltük.
Különlegessége abban rejlik, hogy nagyon pikáns az édes és a csípős íz keveredése, valamint az omlós-puha-szaftos hús és a roppanós-friss saláta.
Persze nem is én lennék, ha nem változtattam volna rajta...a káposztasalátához kellene ugyanis egy fej vöröshagyma is, amit én tegnap (galádul és önzőn) kihagytam.
Hozzávalók 8 főre:2 kg sertés oldalas
1 csomag vegyes zöldség (a levele is!)
1 fej vöröshagyma
10 szem bors
kb. 2 ek só
5-6 gerezd fokhagyma
Hozzávalók 8 főre:2 kg sertés oldalas
1 csomag vegyes zöldség (a levele is!)
1 fej vöröshagyma
10 szem bors
kb. 2 ek só
5-6 gerezd fokhagyma
A páchoz:
8 ek méz
100 gr erős pista
fél dl szójaszósz
12 derezd fokhagyma
1 dl olaj
A feldarabolt oldalast zöldséges, hagymás, fokhagymás sós-borsos alaplében kis lángon, mint a húslevest szokás, előfőzzük (kb. 2 óra, egész puhára főzzük- szúrjunk bele egy villát, hogy ellenőrizzük.) A főzőléből kiszedve hagyjuk kihűlni ill. leszáradni.
A pác elkészítése: a mézet az erős paprika krémmel összekeverjük, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a szójaszószt, az olajat és jól összedolgozzuk. Az előkészített oldalasokat jól bekenjük (én belemártogattam) és egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Parázson gyakori forgatás mellett készre sütjük. Nem kell neki sok idő, mert a hús már puha, illetve vigyázzunk, mert a méz miatt könnyebben megég.
A pác elkészítése: a mézet az erős paprika krémmel összekeverjük, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a szójaszószt, az olajat és jól összedolgozzuk. Az előkészített oldalasokat jól bekenjük (én belemártogattam) és egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Parázson gyakori forgatás mellett készre sütjük. Nem kell neki sok idő, mert a hús már puha, illetve vigyázzunk, mert a méz miatt könnyebben megég.
Amerikai káposztasaláta:
Hozzávalók 8 főre:
2 kis fej (50 dkg-os) káposzta, 5-6 db zellerszár (angol zeller, más néven halványító zeller), 4 db sárgarépa, kb. fél liter házi majonéz, egy nagy doboz tejföl.
A káposztát hajszálvékonyra szeleteljük, a répát lereszeljük, a zellerszárat vékonyra szeleteljük, majd besózzuk és állni hagyjuk. Egy salátástálban összekeverjük a majonéz mártást és belekeverjük a zöldségeket.
(Ha 1-2 napot a hűtőben áll, még finomabb.)
Hozzávalók 8 főre:
2 kis fej (50 dkg-os) káposzta, 5-6 db zellerszár (angol zeller, más néven halványító zeller), 4 db sárgarépa, kb. fél liter házi majonéz, egy nagy doboz tejföl.
A káposztát hajszálvékonyra szeleteljük, a répát lereszeljük, a zellerszárat vékonyra szeleteljük, majd besózzuk és állni hagyjuk. Egy salátástálban összekeverjük a majonéz mártást és belekeverjük a zöldségeket.
(Ha 1-2 napot a hűtőben áll, még finomabb.)
Ezt én is szívesen megettem volna:)
VálaszTörlésNem maradt belőle, pedig szívesen küldenék Neked MZ/X-szel! :)Kapcs.ford. :)
VálaszTörlésEz az oldalas isteni! Imádom!!!
VálaszTörlés