A KFC úgy hirdeti a csirkecombját, mint "11 secret herbs and spices", vagyis 11 tikos fűszer- és gyógynövény. Az interneten se szeri, se száma, a "titkos receptet" ígérő receptúráknak, leírásoknak, videóknak.
Holott William Poundstone Nagy titkok című könyvében kitálalt a Kentucky Fried Chicken laboratóriumi elemzéséről. (A könyvben többek között a Coca Coláról is lerántja a leplet) " A panírmintában mindössze négy összetevőt találtak: lisztet, sót, nátrium-glutamátot és feketeborsot; semmiféle gyógynövényt, illetve különleges fűszert nem sikerült kimutatni. Ennyit a titokról." (HVG.hu)
Az ilyen típusú csirkecombról mindig az a South Park epizód jut eszembe, amikor Cartman (ki más) suttyomban lerágcsálja az összes panírt a húsról, a barátainak csak a csupasz combokat hagyva.
Én az alábbiak szerint készítem (jó ropogós panírral, ami az egészben tényleg a legjobb. )
Kentucky csirkecombok (5 db)
5 db kisebb csirke alsócomb
1 bögre liszt
2 tojás
kukoricapehely
fűszerek:
1 tk só
1 tk bors
1 tk petrezselyem
1 tk cayenne-i bors
1 tk tárkony
1 tk curry
2 gerezd zúzott fokhagyma (vagy 1 tk. szárított fokhagyma)
1 tk borsikafű
1 tk kakukkfű
1 tk snidling
1 bögre liszt
2 tojás
kukoricapehely
fűszerek:
1 tk só
1 tk bors
1 tk petrezselyem
1 tk cayenne-i bors
1 tk tárkony
1 tk curry
2 gerezd zúzott fokhagyma (vagy 1 tk. szárított fokhagyma)
1 tk borsikafű
1 tk kakukkfű
1 tk snidling
Elkészítés: A csirkecombokat a csont mellett mindkét oldalon bevágjuk, enyhén sózzuk, majd hűtőben állni hagyjuk fél óráig.
A liszthez hozzákaverjük a fűszereket.
A kukoricapelyhet mozsárban (vagy konyharuha között húsklopfolóval) apróra törjük.
A következőképpen panírozzuk: liszt, tojás, liszt, tojás, kukoricapehely. (Opció a panírozásra: liszt, tojás, liszt. Így kevésbé lesz vastag a bundája, illetve azoknak ajánlom, akik nem szeretik a kukoricapelyhet.)
Bő zsiradékban lassan megsütjük.
Szia Strawberry!
VálaszTörléselőször is köszi, hogy felraktad!!! Imádjuk a KFC-t, de sokszor nem merek belegondolni, mit eszünk :(
Ki fogom én is próbálni ezt a receptet!
A kép nagyon jó lett!!!
Szerinted ez csirkeszárnnyal is működik?
Üdv.: Hugi
Szia Hugi! Simán működik csirkeszárnnyal! Remélem, ízleni fog!
VálaszTörlésSzia!
VálaszTörlésMegcsináltam, igaz, csak combokkal, mert a szárnyaknak nem maradt kukoricapehely :)
Isteni finom, azonban lehetséges, hogy nem törtem meg rendesen a pelyheket, mert kemény volt egy picit, de a keverék isteni ízt adott a húsnak, köszönjük szépen!!!
Üdv.: Hugi
Jó ez a recept! Én a NO SALTY oldalán találtam meg.
VálaszTörlésSzia nima, köszi! Igen, ott is fent vagyok :)
VálaszTörlésszia
VálaszTörlésmilyen arányban forgassam meg a kukorica pehelyben a husikat? azért kérdem , mert a kfc- ben sincs mindig teljesen bepanírozva ill. a hugi írta , h neki kemény lett.
köszi
Nem csodálom, hogy Holott William Poundstone nem talált semmi mást a panír mintában, hiszen tényleg csak azt tartalmazza, amit leírt. Egy csirke feldolgozó gyárban dolgozok, ahol a KFC-nek is gyártunk, a fűszerezés mindig a húsban van, nem a panírban. Rossz felét vizsgálta az ételnek. :)
VálaszTörlésSziasztok!
VálaszTörlésÉn dolgoztam KFC-ben mint vezető...a TITKOS fűszert 2 cég gyártja. A 2 cég nem tudhatja, hogy mi van a másik receptjében. A zacskókon soha nem volt ráírva az összetevő...A lisztbe kell beletenni mindkettőt, majd átszitálni többször is, hogy a fűszerek szépen összekeveredjenek a lisztel. A csirkét vízbe mártják, kis csepegtetés, és utána megy a fűszeres "teknőbe". A gyógynövényt nem zárnám ki, mert a száraz panírt megszimatolva érezhető volt benne, hogy nem egy sima fűszerkeverékről van szó!
A "szpájszi" csirkénél a pác a lényeg főleg...megmosott csirkéket a pácoló gépbe teszik, ami folyamatosan forgatja a csirkéket....víz + a fűszer hozzáadásával...minimum 1 óra. A körhinta után, amikor eléggé elszédültek a csirkék :) zacskóba kerülnek, nehogy a nagy szédüléstől elkolbászoljanak mindenfelé :)...a pácolt csirkét, amit a pácoló zacsiba tesz, felhasználás előtt le kell csepegtetni, panírozó "teknőbe" tenni... az első panírozás a következőképpen alakul...belekerül egy szitába, ekkor bal-jobb mozdulatokkal "rángatod" a csirkét a szitában, ettől lesz göcsörtös a panírja...vissza abba az edénybe amelyikben először csak csepegtetted...vizes edénybe mártani gyors mozdulattal, hogy a csirkéről a panír ne ázzon le, és még egyszer megismétled a panírozást a bal-jobb mozdulatokkal...majd kisütőd...