2010. július 10., szombat

Zsörvé: a hűsítő málnapohár



Amikor ma átmentem Anyához és láttam, hogy nagyon kutyul valamit, rákérdeztem, mit csinál. "Zsörvét."-jött a válasz. "Megkóstolod?" Persze, mondtam szinte extázisban. Majd egy pillanatra elbizonytalanodtam, míg Anya meg nem szólalt: "Édesítő van benne, de apádéknak nem kell mondani." :))))

Ezt a krémpoharat anyukám nagyon régóta készíti, maga találta ki, ilyen "beleborult a konyhaszekrény, avagy mi volt itthon"-alapon. Persze ez így erős túlzás, mert az alapja Papótól, (anya édesapjától) ered, aki nagy ínyenc volt, ő készített hasonló gyümölcsös krémpoharat (más néven zsörvét) még a '60-as években (Akkoriban még nem árultak a boltban Danone-t és hasonlóakat...) Nyilván az Anya változata már felújított, hiszen ő mascarponét tett bele. Amikor még nem lehetett mascarponét kapni, ő is simán tejfölllel készítette.

Egyszerűen nem lehet betelni vele (ezért jó, hogy édesítővel készült, legalább nem tolok le vagy 1000 kalóriát két szempillantás alatt.:). Könnyű, de ugyanakkor a túró miatt kicsit darabos, a gyümölcstől zamatos...egyszóval isteni. A nagy melegben igazán remek desszert.

Hozzávalók 6 főre:
fél kg (szemcsés!) tehéntúró
5 tojás
250 gr mascarpone
6 ek tejföl
porcukor vagy édesítőszer ízlés szerint
málna vagy egyéb bogyós gyümölcs

 
A tojások sárgáját kikeverjük a porcukorral (édesítővel), a mascarponéval és a tejföllel, majd hozzáadjuk a túrót is, és jól eldolgozzuk. (Ehhez a desszerthez kimondottan a zacskós, szemcsés túró szükséges.)
A tojások fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük, majd lazán beledolgozzuk a túróba.
A végén lazán elkeverjük benne a málnát is. (Mennyiség ízlés szerint.)
Poharakba kanalazva, jól behűtve tálaljuk.

Tipp: Nyers tojás-fóbiások felvert tejszínhabbal lazítsák. (Fenti mennyiséghez kb. 3 dl.)
Szezonon kívül elkészíthető fagyasztott gyümölcsből is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails