2010. augusztus 24., kedd

Mangós-nektarinos rétes

Már megint egy "ezek voltak itthon" recept. Apukám odaáig van a bolti pudingos rétesért (bár nem csak azért, hanem kb. mint Gombóc Artúr: lyukas csokoládé, szögletes csokoládé, megkezdett csokoládé:))). Én meg a mangóért. Nem igazán szeretem a csupa krém-csupa hab, émelyítő édességeket, rétesből is leginkább a meggyeset, azoktól a süteményektől meg végképp irtózom, amiknek a tetejét jó vastagon megszórják porcukorral...Gyerekkorom óta lefújom/ lekopogtatom a porcukrot mindenről. Az ízeket akarom érezni, nem azt, hogy csikorog a tömény cukor a fogam alatt...Jó, persze vannak kivételek (pl. túrógombóc:).) Amikor az epres receptversenyre készítettem az eper lasangét, akkor jöttem rá, milyen finom is az, ha a porcukron kinyújtott leveles téstát sütőben megsütjük, karamellizálódott roppanós ostyaszerű lesz belőle. Ezt az ízt szerettem volna rekonstruálni úgy, hogy sütés előtt megszórtam porcukorral a réteseket, másrészt azért is, hogy ne utána kelljen, eleget téve a közízlésnek, amit aztán fújkálhatok le róla, ha szeretnék enni egy szelettel :DDD. Sosem próbáltam még a mangót süteményben, rétesben meg pláne. Érdemes kipróbálni, csupa mangó az íze ...a teteje pedig jó ropogós a rásült porcukor miatt.

Hozzávalók 2 db réteshez:
másfél csomag (8 db) réteslap

80 g étkezési keményítő
5-6 ek cukor (vagy ízlés szerint édesítő)
5 dl tej
1 tojás
1 vaníliarúd kikapart magja vagy 1 ek vaníliakinonat (nem aroma!)
3 dkg olvasztott vaj
fél mangó
2-3 db (mérettől függően) kemény húsú nektarin
tetejére:
1 tojás
porcukor


Elkészítés:
A keményítőt apránként, hogy ne legyen csomós, kikeverjük a tejjel és a cukorral, hozzáadjuk a vaníliát is, majd megfőzzük, mint a pudingot.
Hűlni hagyjuk, majd mikor már csak langyos, jól eldolgozunk benne egy egész tojást.
A mangót és a nektarint kisebb kockára vágjuk.
Egy tiszta konyharuhán 4 db réteslapot egymásra fektetünk, majd megkenjük az olvasztott vaj felével.
A rétestészta egyik végébe eloszlatjuk a krém felét. A tészta szélénél hagyjunk ki kb. 2-3 cm-t.
A krémen eloszlatjuk a gyümölcsdarabok felét, majd a konyharuha segítségével feltekerjük a rétesünket és a két végét visszahajtjuk.
A másik 4 db réteslappal ugyanígy járunk el.
Sütőpapírral kibélelt nagy tepsibe emeljük, alaposan megkenjük felvert tojással, majd porcukorral bőven meghintjük.
Kb. 20 percig, fél óráig (pirulásig) sütjük az előmelegített sütőben.



sütési hőfok: 180 °C
sütési mód: alul-felül sütés

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails