2010. augusztus 15., vasárnap

Zöldfűszeres sertésszűz zelleres burgonypürével, burgundi mártással

Ezt az ételt küldtem be a Dining Guide receptverseny 3. fordulójára. Különleges, könnyen és gyorsan elkészíthető vendégváró, vagy ünnepi főétel. Kivétel a barnamártás, mert az időigényes, de nálam mindig van egy-két dobozzal a fagyasztóban…


Hozzávalók 4 személyre:
• 60 dkg sertésszűz
• 50 dkg burgonya
• 12 dkg zeller
• 25 dkg teavaj
• friss zöldfűszer-keverék (aprított borsikafű, bazsalikom, rozmaring, kakukkfű, petrezselyem, kevés majoránna)
• 4 adag barnamártás
• 12 dkg zöldborsó
• 8-12 db aszalt paradicsom
• só, bors
• 12 dkg ecetes gyöngyhagyma
• fél dl vörösbor (burgundi)
• 1 dl tej


Elkészítés:
1. A sertésszüzet lehártyázzuk, formázzuk. Sózzuk, borsozzuk.
2. A kockára vágott burgonyát sós vízben magfőzzük.
3. A húst a zöldfűszer-keverékében megforgatjuk, forró sütőben „meghúzatjuk”, (220 fokon, max. 15 perc), majd pihentetjük (10 percig). Ez a művelet nagyon fontos és elmaradhatatlan! Így lesz szép rózsaszín a hús és a húslé nem fog a tányérra folyni. Figyelem! A szüzet nem szabad "agyonsütni", mert cipőtalp lesz.
4. Közben elkészítjük a köretet: a megtisztított zellert apró (félxfél cm-es) kockára vágjuk, vajon megpároljuk. A főtt burgonyával, vajjal és a forralt tejjel, sóval, a szokásos módon - de a zellert is hozzáadva - burgonyapürét készítünk.
5. Az aszalt paradicsomot és a zöldborsót vajon megpároljuk.
6. A barnamártásba beletesszük a gyöngyhagymát és a vörösbort, majd felforraljuk.
7. A húst szépen szeleteljük, és a megannyi jóval tálaljuk, a képen látható módon: a burgonyapüréből kisebb fészkeket építve, belehalmozva a párolt borsót és melléhelyezve a paradicsomot-fejenként 2-3 db-ot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails