Móricka életében először megy gyerekzsúrba. Az édesanyja - mielőtt elmegy - ellátja pár jótanáccsal. "Kisfiam, mindent szépen köszönj meg, ami pedig nem ízlett, arról inkább ne mondj semmit." Móricka el is megy a gyerekzsúrba, majd távozóban közli: "Kezicsóóókolom, nagyon szépen köszönöm a ropit, a többiről inkább nem mondok semmit." :DDDDD
Ez a vicc szállóige a baráti körünkben, minden buli után úgy búcsúznak el tőlem a barátok, hogy "Köszönjük a ropit."
Nekem a grissiniről, vagyis az olasz "ropiról" mindig ez jut eszembe.
Ez a grissini Georgio Locatelli receptje, egyébként a főzősulink tegnapi termése.
Hozzávalók 24 db grissinihez:
5 dkg vaj
375 gr liszt
200 gr tej
10 gr élesztő
3 púpozott ek reszelt parmezán
10 gr só
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 230 fokra.
A vajat lábosban felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a tejet és éppen csak összemelegítjük (kb. 40 C fokosra), majd belemorzsoljuk az élesztőt.
A lisztet, a parmezánt és a sót egy tálban elkeverjük, és az élesztős tejet apránként hozzáadva összegyúrjuk.
A tésztát téglalap formára nyomkodjuk a kezünkkel (kb. két tenyérnyi méretűre) majd ujjainkkal sűrűn benyomkodjuk. Három rét hajtjuk (a tészta alsó és felső harmadát felhajtjuk) majd újra benyomkodjuk az ujjainkkal. Elfordítjuk 45 fokkal, megint egymásra hajtjuk a 2 végét és újra megnyomkodjuk. Az olaszok ezt a hajtogatási technikát nevezik "colomba" azaz galamb technikának, a lényege, hogy így levegőbuborékok kerülnek a tésztába, ami javítja az állagát és segíti a kelsztést.
Nedves konyharuhával letakarva 20 percig pihentetjük.
A hajtogatást megismételjük, majd újabb 20 percig pihentetjük. A tésztát lisztezett munkafelületen 2 nagy téglalapba kinyújtjuk és kb. 1 cm szélesen felvágjuk (keresztirányban).
A tésztacsíkokat a kezünkkel hengerré sodorjuk, úgy, hogy közben kissé meg is nyújtjuk, a 2 végét pedig ellapítjuk.
Tepsiben 10 percig pihentetjük.
A sütő hőmérsékletét 180 fokra mérsékeljük és a grissiniket 10-15 perc alatt ropogósra sütjük.
Tipp: A megmaradt grissiniket ropotgépben ledarálhatjuk és kitűnően lehet vele panírozni.
Hozzávalók 24 db grissinihez:
5 dkg vaj
375 gr liszt
200 gr tej
10 gr élesztő
3 púpozott ek reszelt parmezán
10 gr só
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 230 fokra.
A vajat lábosban felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a tejet és éppen csak összemelegítjük (kb. 40 C fokosra), majd belemorzsoljuk az élesztőt.
A lisztet, a parmezánt és a sót egy tálban elkeverjük, és az élesztős tejet apránként hozzáadva összegyúrjuk.
A tésztát téglalap formára nyomkodjuk a kezünkkel (kb. két tenyérnyi méretűre) majd ujjainkkal sűrűn benyomkodjuk. Három rét hajtjuk (a tészta alsó és felső harmadát felhajtjuk) majd újra benyomkodjuk az ujjainkkal. Elfordítjuk 45 fokkal, megint egymásra hajtjuk a 2 végét és újra megnyomkodjuk. Az olaszok ezt a hajtogatási technikát nevezik "colomba" azaz galamb technikának, a lényege, hogy így levegőbuborékok kerülnek a tésztába, ami javítja az állagát és segíti a kelsztést.
Nedves konyharuhával letakarva 20 percig pihentetjük.
A hajtogatást megismételjük, majd újabb 20 percig pihentetjük. A tésztát lisztezett munkafelületen 2 nagy téglalapba kinyújtjuk és kb. 1 cm szélesen felvágjuk (keresztirányban).
A tésztacsíkokat a kezünkkel hengerré sodorjuk, úgy, hogy közben kissé meg is nyújtjuk, a 2 végét pedig ellapítjuk.
Tepsiben 10 percig pihentetjük.
A sütő hőmérsékletét 180 fokra mérsékeljük és a grissiniket 10-15 perc alatt ropogósra sütjük.
Tipp: A megmaradt grissiniket ropotgépben ledarálhatjuk és kitűnően lehet vele panírozni.
Szia Juci!
VálaszTörlésVan egy üzenetem a számodra itt:
http://fozomasina.freeblog.hu/archives/2010/09/24/Hozzm_is_eljutott/
Üdv!
Főzőmasina