2010. november 8., hétfő

Csupa csoki pite krémsajt kalappal



Előre szólok, hogy nagyon durva süteményrecept következik. Az első falatnál valami mennyei ízélményben van részünk, ami a harmadik-negyedikre "alábbhagy", annyira csokiii, annyira tömény, egy szelet elfogyasztása emberpróbáló feladat, jó sokáig eltelíti az embert.

Csokiimádóknak ajánlom sok szeretettel.

Hozzávalók egy 28 cm-es pitetálhoz:

a tésztához:
15 dkg hideg vaj
5 dkg porcukor
25 dkg liszt
5 dkg keserű kakaópor
1 tojás

a töltelékhez:

150 g étcsokoládé (nem kell magas kakaótartalmú, elég a sima)
150 g vaj
3 tojás
3 ek étkezési keményítő
1 ek keserű kakaópor
250 g kristályukor
1 dl tejszín
negyed tk. sütőpor

tetejére:
350 g mascarpone
kb. 1,5 dl tejszín
kevéske porcukor (el is hagyható)




A tészta hozzávalóiból omlós masszát gyúrunk, majd kibélelünk vele egy pitetálat, az oldalát is. (Nem kell pihentetni.) Villával megszurkáljuk. Sütőpapírt borítunk rá, azt valamilyen száraz hüvelyessel lesúlyozzuk és 180 fokos sütőben 15 percig vakon elősütjük.


Közben elkészítjük a tölteléket: a csokoládét a vajjal együtt vízgőz fölött (vagy nagyon kis lángon, a lángra egy vaslapot helyezve, óvatosan) felolvasztjuk.

A cukrot habosra keverjük az egész tojásokkal. Hozzáadjuk a kakaóport, a keményítőt, sütőport, alaposan kikeverjük, majd hozzáadjuk az olvasztott vajas csokoládét és a tejszínt is és homogénné keverjük.

A sütőpapírt a babbal együtt kiemeljük, és az omlós tészta alapra ötjük a fenti masszát.

165 fokos sütőben kb. 40 percig sütjük (a tetején kéreg keletkezig, de belül brownie-szerű marad...)

A mascarponét annyi tejszínnel, hogy kényelmesen kenhető/kupacolható masszát kapjunk, robotgéppel alaposan kikeverjük. A tejszín mennyisége függ annak minőségétől/sűrűségétől, apránként adagoljuk, kb. tejföl sűrűségű legyen.


A teljesen kihűlt torta tetejére rusztikusan ráhalmozzuk és csokiforgáccsal megszórjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails