2010. november 8., hétfő

Karácsonyi narancsos pohárkrém

Tudom, tudom, messze még a karácsony, de a különféle receptes újságok is már e témára kezdenek hangolódni, és a boltok polcain is megjelentek az angyalkás csecse-becsék.

Nem olyan rég egy szavazást indítottam a blogomon, hogy milyen recepteket látnának szívesen a kedves olvasók, és úgy látszik, a karácsonyi menük vezetnek (milyen meglepő :D) A szavazás december 1-jén zárul (ennek örömére karácsonyí "díszbe" is fog öltözni majd a blogom is.)

Ideje hát készülődni a receptekkel, sajnos arra nem lesz kapacitásom, hogy nagy hirtelenjében lefőzzek egy raklapnyi karácsonyi étket, arról nem is beszélve, hogy csak hétvégén tudok fotózni, bár mostanában már napközben is elég gyérek a fényviszonyok és ha ezt még  párosítjuk a "nagyszerű" fotós tehetségemmel...inkább hagyjuk. Szóval inkább jó előre közzéteszem őket apránként, aztán majd csak egy csokorba gyűjtöm őket. Van már egy pár talomban.


Ez a narancsos pohárdesszert az ízek és az állagok harmonikus ellentéte: a tömény brownie-t lágyítja a pikáns ízű fűszeres tejföl és jól aláfesti a narancs íze. Felülről haladva az állaga egyre keményedik, finom hab, lágy lekvár, krémes tejföl és sűrű csokis tészta, likőrrel átitatva.

Egy jóféle karácsonyi trakta méltó befejezése lehet.
Hozzávalók:


ezen kívül személyenként (poharanként)

1 nagyobb tk narancs- vagy citromlikőr
2 púpozott ek tejföl
porcukor ízlés szerint
1 tk mézeskalács fűszerkeverék
1 nagyobb ek narancslekvár

tetejére: narancshab



Elkészítés:

Először is, sütünk egy brownie-t a fent hivatkozott recept szerint. Ha kibírjuk, hogy ne tömjük be az egészet, akkor nekiláthatunk ennek a krémpohárnak.

Valójában a recept úgy született, hogy érthetetlen okokból maradt egy fél tepsi brownie-m...

A tejfölt kikeverjük porcukorral és a mézeskalács fűszerkeverékkel.

A brownie-t kisebb darabokra tördelve a pohár aljába nyomkodjuk (érjen ki a pohár pereméig, így lesznek szépen láthatóak a rétegek) majd meglocsoljuk a likőrrel. Erre kanalazunk a fűszeres tejfölből, majd jön egy réteg narancslekvár. A lekvárt előtte jól kavarjuk ki, ha kell, kevés narancslével lazítsuk, hogy ne legyen tömör, mert úgy nehezebb a rétegezés.

A tetejére narancshabot fújunk. Ez a következőképpen készül: 2 dl jó minőségű, 100%-os (vagy frissen facsart) gyümölcslevet elkeverünk fél dl tejszínnel és ízlés szerint kis cukorral (elhagyható.)
2 db zselatinlapot vízbe áztatunk, majd amikor már fóliaszerű állagúra megpuhultak, beletesszük a tejszínes narancslébe és összemelegítjük lábosban (nem szabad forralni.) Kissé kihűtjük, habszifonba töltjük és 1 patront engedünk bele.

Tipp: ha nincs szifonunk, verjünk kemény habbá 2 dl tejszínt habfixálóval és egy fél dl narancslevet tegyünk bele. (Bár így kevésbé lesz narancsos ízű.)


1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails