Márton nap tiszteletére - igaz, már elmúlt, de gyanítom, hogy libaságok a háztartásokban e hétvégén kerülnek terítékre, mint ahogy nálunk is.
Sütöttem libapörcöt is: (megjegyzem, életemben először, és meg is lepődtem, milyen egyszerű- a libahájat kockára vágtam és a zsírját kisütöttem, majd szűrőlapáttal kiemeltem, megsóztam. Ennyi.)
Rózsaszínre sütött libamell szeletek zöldsalátával, recept 4 főre:
Hozzávalók:
1 db hízott libamell
só, bors
fejenként egy nagyobb marék vegyes saláta
továbbá: 1-1 marék aszalt vörösáfonya, Thompson mazsola, dió, kevéske libapörc
Elkészítés:
A libamell bőrét négyzetesen sűrűn beirdaljuk, sózzuk, durvára őrölt borssal megszórjuk. Száraz serpenyőben a bőrével lefelé lassú tűzön addig sütjük, míg a a bőréből minden zsiradék kisül, és ropogós-barnára sül. Közben a kisülő forró zsiradékkal időnként locsolgatjuk a tetejét.
A végén a libamellet a húsos oldalára fordítjuk, a gázt elzárjuk és fedő alatt hagyjuk, hogy a hő elvégezze a dolgát. Ez kb. 10-15 perc, ezalatt szép rózsaszínűre sül önmagában.
A mazsolát és a vörös áfonyát kevés langyos vízbe áztatjuk, a diót apróra vágjuk (meg is lehet pirítani, bár én most nem tettem.)
A salátát tányérra rendezzük, meglocsoljuk pici sóval és borssal ízesített olivaolajjal.
A libamellet vékony szeletekre vágjuk, ízlésesen elrendezzük a saláta tetején és a lecsöpögtetett mazsolával, vörösáfonyával, valamint a dióval és egy pár szem libapörccel megszórjuk.
Könnyű vacsora, vagy fejedelmi előétel, akár karácsonyra is.
Tipp: kacsamellből és készíthető, és dió helyett pirított fenyőmaggal (pl. karácsonyra) vagy vörösáfonya helyett apróra vágott savanykásabb almával, vagy filézett narancs kockákkal is elképzehető.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése