2010. november 14., vasárnap

Tárkonyos csirkeraguleves



Ez is egy olyan étel, ami valószínűleg mindenkinek rotyogott már a fazékjában. Nálunk nagy kedvenc, régóta nem főztem már.
Én így készítem.


Hozzávalók 4 adagra:

20 dkg csirke- vagy pulykamell
fél kisebb fej hagyma
1 ek olívaolaj
1 közepes répa
1 nagyobb fej barna csiperke
1 maréknyi zöldborsó
6 dl zöldség vagy csirke alaplé
ízlés szerint moerzsolt tárkony (nálam elég bőven)
1 púpozott ek étkezési keményítő (esetleg liszt)
2 dl tejszín 

Elkészítés:

A csirkemellet apró kockára vágjuk, a répát karikára, a gombát (szárával együtt) laskára, a hagymát felaprítjuk.
Az olívaolajon megfonnyasztjuk a hagymát, majd hozzáadjuk a húst és a répát és addig pirítjuk, míg a hús kifehéredik.

Felönjük csontlével. Na, most lehet megkövezni. Kivételesen, mivel  kifogytam az alapléből, leveskockát használtam. Na de milyet! Bio leveskockát, a csomagláson lévő leírás szerint semmi káros nincs benne (pl. só, tyúkzsír, zöldségek: zeller, petrezselyem, sárgarépa stb., szóval semmilyen xantángumi, guargumi, nátrium-puttypurutty és társai)  Komolyan mondom, azonnal kiszúrom, ha valaminek maggi íze van, de ennek semmi mellékíze nincs.  

Hozzáadjuk a gombát, tárkonnyal ízesítjük és fedő alatt kis lángon készre főzzük. Amikor a répa megpuhult, azaz a legvégén adjuk hozzá a zöldborsót ( a zöldborsónak bőven elég ennyi hőkezelés, így marad jó zsenge és nem lesz "ráncos", színtelen-íztelen).

Egy  tálkában a keményítőt alaposan, csomómentesre kikeverjük a tejszínnel és egy merőkanál levessel és a levest behabarjuk, majd éppen hogy csak összeforraljuk.

Tálaláskor adjunk mellé egy-egy cikk citromot és csavarjunk bele keveset a levesbe.

4 megjegyzés:

  1. Íme szép példája annak, miért is jobb, hogy abbahagytam a bloggerkedést... :-DDD
    Gigalájk.
    Puszizlak.

    VálaszTörlés
  2. Ó,észvesztően jól néz ki,és az íze is biztos,ma na nem inkább holnap elkészítem....remélem sikerül,Pusz

    VálaszTörlés
  3. Csatlakozom az előttem szólókhoz, de hozzátenném: Ezek a képek valami gyönyörűek! Érdemes volt benézni!
    Gratulálok!!!!

    VálaszTörlés
  4. Valóban minden háznál főztek már ilyesmit. Nálunk legalább a századforduló óta. (Nem az ezredfordulóra gondolok!).
    bernar@t-online.hu

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails