2010. december 4., szombat

Baconnel bardírozott jércemell limamájjal és trombitagombával töltve


Szerintem az alapanyagok magukért beszélnek, úgyhogy én nem is fűznék hozzá sok egyebet. Az eredetei recept Laczkó Ottót (Gundel Éttrem) dícséri, a Top séfek, éttermek c. könyvben találtam rá. (gyöngytyúkmell Széchenyi módra). Ha kapunk gyöngytyúkmellet, készítsük abból, de sajna errefelé nálunk ilyesmit nem lehet kapni, egész gyöngytyúkot néha napján, de nagyon sokat kellene venni ahhoz képest, hogy csak a mellére van szükségünk, ráadásul nagyon drága, a fennmaradó részekből pedig egy hadseregre való levest lehetne főzni. A fagyasztásnak meg nem vagyok híve, úgyhogy ez utóbbi sem jó megoldás.

Ezért kényszerűségből csirkemellből készítettem.

Vállalkozóbb szelleműek, akiknek van rá lehetőségük, hogy beszerezzék, galambmellből is elkészíthetik. Ilyenkor jól jön egy ismerős, akinek galambdúca van. :)

Karácsonyra ajánlom főételként. Ez is egy olyan étel, amit előre elő lehet készíteni, és fogyasztás előtt megsütni. (Nagyobb vendégsereg esetén a köret akár burgonyapüré is lehet, nem bánom :) ). Mert ugye ki akar karácsonykor egész nap a konyhában aszalódni, aztán rosszabb esetben olajszagúan énekelni a mennyből az angyalt...

Hozzávalók 4 adagra:

2 egész jércemellfilé (kisebbek)
4 vékony szelet hízott libamáj (kb. 8-10 dkg)
10 dkg friss  (vagy fél csomag) szárított trombitagomba
kb. fél dl konyak
8 szelet bacon

Elkészítés:
A hússzeleteket megnyitjuk, konyakkal leöntjük és abban érleljü egy fél órácskát. Sózzuk, fehérborssal gyengéden ízesítjük. Egy szelet libamájat és gombát teszünk rá, majd visszahajtjuk. Baconnel bardírozzuk (bevonjuk). Előmelegített sütőben 175 fokon 15 percig sütjük.

Aszalt szilva mártás  
hozzávalók 4 adagra:
10 dkg aszalt szilva
2 dl vörösbor
4 ek cukor
1 tk mézeskalács fűszerkeverék (vagy őrölt fahéj, szegfűszeg, kardamom vegyesen)
Elkészítés:
A cukrot karamellizáljuk, hozzáadjuk az apró kockára vágott szilvát, majd a bort és a fűszert és mártás sűrűségűre forraljuk.


Mandulás burgonyafánk
Hozzávalók 8 adagra:
10 dkg szeletelt mandula
25 dkg liszt
25 dkg főtt burgonya
1 tojás
10 g élesztő
só, őrölt bors, szerecsendió

Elkészítés:
Az élesztőt kevéske tejben (szűk 1 dl) felfuttatjuk, majd az áttört burgonyával, tojással, liszttel, mandulával, fűszerekkel bedagasztjuk, lefedve egy óráig kelni hagyjuk, majd kanállal szaggatva forró olajban kisütjük.

5 megjegyzés:

  1. Szia!
    Nagyon tetszik ez az étel, s szeretném 24-én elkészíteni, de olyan furcsa nekem, hogy csak 15 percig kell sütni, biztosan átsül így az egész? Vagy nem kell esetleg elősütni? Ja és kell valamit alá önteni a tepsibe?
    Válaszodat előre is köszönöm!
    Vera

    VálaszTörlés
  2. Szia Vera! A csirke- pulykamellel a legnagyobb tévhite az embereknek, hogy száraz. Na, ez éppen azért van, mert túlsütik :) Én pl. a serpenyőben sütött csirkemellet oldalanként max. 5-5 percig szoktam sütni, egyszer próbáld ki, szaftos, vajpuha és egyáltalán nem száraz. Az a lényeg, hogy elég vékony legyen a hússzelet, kb. 1 ujjnyi, (kisebb csirkemelleket válassz, ha kell, hosszában vágd 2 szeletbe inkább) Ez egyrészt a sütés miatt kell, másrészt nem jó, ha a hús vastag, a töltelék meg kevés. Legyen alaposan előmelegítve a sütő, azaz negyed óra-20 perc legalább és csak úgy tedd be a húst sülni. Ez a másik dolog: általában a hideg sütőbe szokta tenni mindenki a húst. Ha kiszámolod, hogy előmelegítési idő + sütés, akkor máris kijön a 35 perc :) Ha teljesen biztosra akarsz menni, egyet vegyél ki és vágd ketté, ha úgy érzed, még nem jó, süsd egy kicsit tovább. Sok sikert!

    VálaszTörlés
  3. Még valami: aláönteni nem kell semmit. És az aszaltszilva mártást ne felejtsd el mellé, mert azzal az igazi! :) A burgonyafánk - főleg, ha nagy a vendégsereg - kiváltható sütőben süthető krokettel is. :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szépen köszönöm a részletes magyarázatot és tanácsokat, remélem minden sikerülni fog. :)
    Boldog Karácsonyt Kívánok!!!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails