2010. december 19., vasárnap

Marcipánkrémmel töltött citromos-levendulás linzer



A holnapi sütipartira - többek között - ezzel a süteménnyel készültem. Készítettem még szimplán csokis cookie-t és fehércsokis, puffasztott riszes kekszet is.


Az apropóját az adta, hogy levendulaszirupot vettem (zabánivaló csatos üvegben) és midenképpen ki szerettem volna próbálni.


Hozzávalók 25-30 db-hoz:

A tésztához:
35 dkg liszt
5 dkg porcukor
1 egész tojás
20 dkg hideg vaj
2 ek levendulaszirup
10 ág szárított levenula lemorzsolva
2 citrom reszelt héja

A krémhez:
2 dl tejszín
20 g étkezési keményítő
5 dkg marcipán
1 ek vaj
ízlés szerint továbbá porcukor (én nem tettem bele, elég édes lett a marcipántól)

Elkészítés: a lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd a többi hozzávalóval együtt homogén masszát gyúrunk. Fóliába csomagolva hűtőben legalább egy fél órán át pihentetjük.

A krémhez a keményítőt a tejszínnel csomómentesen elkeverjük, majd krémet főzünk belőle. A még forró krémbe keverjük a marcipánmasszát és alaposan eldolgozzuk. A langyos krémbe tesszük a vajat és azzal is alaposan elkeverjük. Hűtjük.
A tésztát kb. 3 mm vastagra kinyújtjuk, majd tetszőleges formával kiszúrjuk. 180 fokos sütőben kb. 10 percig sütjük (amíg a szélük elkezd éppen hogy barnulni). Hűtjük, majd a krémmel megtöltjük.

8 megjegyzés:

  1. Szia!

    Gyönyörűek ezek a linzerek! Ezt a levendulaszirupot hol lehet beszerezni? És szárított levendulát, ha nincs épp kéznél?

    Sherpa

    VálaszTörlés
  2. Rendesen folyik a nyàlam...nagyon megennèm ezt a
    linzert!!

    VálaszTörlés
  3. Szia Sherpa, a levendulaszirupot Hajdúszoboszlón vettem egy delikátesz boltban, de az ázsia Bt-ből is lehet rendelni: http://azsiabt.kernel.hu/component/page,shop.product_details/flypage,shop.flypage/product_id,10325/category_id,593/manufacturer_id,0/option,com_virtuemart/Itemid,31/vmcchk,1/
    Szárított levendulát drogériában lehet kapni, vagy virágnagykerekben. (Nekem a kertben nőtt :) )

    VálaszTörlés
  4. Nagyon guszta!
    Mostanság én is rákattantam a levendulás sütikre :). Ez is nagyon finom lehet!

    VálaszTörlés
  5. Szia Ami, ezuton gratulálok Neked a Pataki különdíjhoz! :)

    VálaszTörlés
  6. Szia Juci!
    Nagyon szép a süti és a képek is. Jól működik az állvány?
    Karácsony után majd kipróbálom a sütit. :o)

    VálaszTörlés
  7. Szia! Nem ide tartozik, de az édes és keserűn olvastam a karácsonyi menüdről: vörösboros fügemustár mártás... Lehetne erről többet tudni, nagyon szimpatikus

    VálaszTörlés
  8. szai knoi, itt van a receptjeim közt, itt találod: http://nempiskota.blogspot.com/2010/12/tuzdelt-szarvasgerinc-zelleres-gratin.html

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails