2010. december 2., csütörtök

Marcipános-narancsos sapek sütik


...vagyis cupcace-ek, béna nyersfordításban, stílszerűen behavazódva. Szerintem olyan kis cukik, imádnivalóak lettek a helyes kis hófödte sapijukkal.

A tetejükön cukormáz van, amit alapvetően nem szeretek - szerinem sokan vannak még  így ezzel- de most valahogy olyan jól esett, ráadásul mandulaaromával bolondítottam meg, amitől marcipánszerű íze lett. Egyébként fehércsokoládé mázzal is elképzelhető.

A tetejüket teszés szerint lehet díszíteni pl. cukorgyönggyel...itt álljunk meg egy pillanatra, mert ezt csak erős idegzetűeknek, illetve birkatürelemmel rendelkezőknek ajánlom, ugyanis azt a bénázást kellett volna látni, amit műveltem. A gyöngyök nem akarak ráragadni, pontosabban legurultak,  és féltem, hogy ha belenyomkodom őket, az ujjammal összemázgálom a cukormázat...végül azért sikerült, (hála a szemöldökcsipesznek:D) de csakis a fotó kedvéért.

Díszíthetjük zöld marcipánlevelekkel és vörösáfonyával- utóbbitól még inkább karácsonyi a ruhájuk, tisztára olyan, mintha magyalágak bújnának ki a hó leple alól, szóval jópofa hangulatot csempésznek a lakásba (sajna zöld ételfestékem nem volt itthon, ezért mandulapálcikákat tettem rá).

Mikulás estére díszítőtollal rajzolhatunk neki arcot, szakállat is, vagy készíthetünk rá marcipánból Mikulás sapkát.

Jut eszembe, díszítőceruza. Vettem egy csomag színeset, még bontatlanul áll a dobozában, illetve a fehérrel is szemeztem a boltban, de őszintén szólva sokalltam az árát, (gyakorlatilag porcukor meg víz) na meg többen azt mondták, nem valami jó. Állítólag a színes se, de most már mindegy. :) Valakinek van ezzel kapcsolatban tapasztalata? Vagy megmaradjunk a zacskós megoldásnál?


 Hozzávalók kb. 15 db-hoz:
1 tojás
110 g cukor
5 dkg fehércsokoládé
3 dkg marcipán
5 dkg vaj
150 g liszt
1 tk szódabikarbóna
1 dl joghurt (nálam citromos)
fél narancs reszelt héja és leve
5 dkg mandulapálcika vagy apróra vágott héj nélüli mandula

a mázhoz:
20 dkg porcukor
1 tojásfehérje
1 ek mandulaaroma (áttetsző színű)


Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 180 fokra.

A vajat nagyon kis lángon egy lábasban felolvasztjuk, a tüzet elzárjuk, beletördeljük a csokoládét, belemorzsoljuk a marcipánt, és addig kevergetjük, míg felolvad.

A cukrot habosra keverjük a tojással, majd hozzáadjuk a lisztet, narancshéjat és narancslevet, szódabikarbónát, az olvasztott vajas csokoládét és jól elkeverjük, majd a végén a mandulapálcikát is beleforgatjuk.

A kisméretű muffintepsi/muffinforma mélyedéseit alaposan kivajazzuk (papír nem kell bele) és kb. 3/4-ig töltjük.

Kb. 20 percig sütjük.

A cukormázhoz a porcukrot a tojásfehérjébel és az aromával elektromos mixerrel habosra-fényesre keverjük pár perc alatt.

A kihűlt sütikék tetejére egyenként kb. 1/3 ek. cukormázat csorgatunk, a gravitáció szépen elvégzi a dolgát és lecsorog az oldala felé (ha mégsem, akkor kanállal segítsünk rá.)

Más: A tegnapi nap egy konyhai tanulságot is feljegyeztem. Ott kezdődik, hogy ezzel a sütivel avattam fel az újdonsült "non stick" szilikon mini muffinformámat. Az a széles körben elterjedt nézet, miszerint a szilikonformába nem ragad bele a sütemény, egyszerűen nem igaz.  Legalábbis én így tapasztaltam. Igenis jó alaposan ki kell a sütés előtt vajazni. Az első adag süti úgy beleragadt, hogy kedvem lett volna beküldeni az odakozmált blognak (nagyon vicces, nézzétek meg) de fotó nem készült róla.


2 megjegyzés:

  1. Nem tudom, milyen szilikonformákat vettél, de nekem még soha, egyetlen egybe sem ragadt bele a süti.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails