2010. december 31., péntek

Szilveszteri dolgok



Most kivételesen ehhez a poszthoz nem lesz fotó, ugyanis este készültem el a lencsesalátával. Illetve lesz, de később. Addig is mindenkinek a képzeletére bízom. Gondoltam, hátha segítség valakinek a recept, kép nélkül is jobb, mint sehogy. :)

Update: azóta lefotóztam :)



Szóval, lencse, mint klasszikus szilveszteri-újévi étel. Állítólag szépek és gazdagok leszünk, ha újévor lencsét eszünk. Pontosabban nem jól fogalmaztam, ha nem eszünk, akkor rondák és szegények. :DDD "Muszáj enni legalább egy kanállal, kislányom", hangzott minden évben az anyai intelem.

És ezt a lencsesalátát még ráadásul szeretem is. (A főzelékkel ellentétben, mert arról zsírszagú menzák és alumínium villák jutnak eszembe.)

Fiúk-lányok, hajrá, még nem késő nekilátni.

szilveszteri (újévi) lencsesaláta hozzávalók kb. 6 adagra:

25 dkg lencse
3-4 szem szegfűszeg
1 fej vöröshagyma
1 ek só
3 db virsli (lehetőleg roppanós-juhbeles)
10 dkg füstölt-főtt marhanyelv
3 szál újhagyma
4-5 ek (házi!!!) majonéz
5-6 ek tejföl
díszítésnek főtt tojás

A lencsét 1 órára hideg vízbe áztatjuk. (Ez a művelet el is hagyható, erről később.) Ne tovább, mert teljesen szétázik!!!

Egy lábasban 1 ek sóval feltesszük főzni az egész fej megtisztított hagymát és a szegfűszeget (célszerű teatojásban) majd a lencsét a forrásban lévő vízbe szórjuk és al dente állagúra főzzük, ami nálam egészen pontosan 8 perc volt.

Ha a lencsét nem áztattuk be előre, a főzési idő meghosszabbodik, kb. 12-15 percre. 10-12 perc elteltével kóstoljuk meg, ha megfelelő az állaga, ne főzzük tovább.

A hagymát és a szegfűszeget eltávolítjuk, a lencsét leszűrjük és legalább langyosra hűtjük.

Ezután már csak az összeállítás van hátra: egy tálban összekeverjük a majonézt a tejföllel, majd hozzáadjuk a lencsét, a karikára vágott megfőtt virslit, a karikára aprított újhagymát, valamint a kockára vágott füstölt marhanyelvet. Ízlés szerint sózzuk. (nálam egy tk. volt)

Tálalás: salátás tálkát kibélelünk egy-egy fejessaláta levéllel és abba halmozunk a lencsesalátából, majd a tetejére 2-3 cikk (vagy karika) főtt tojást helyezünk.

Ma este szűk körű házibuli lesz nálunk (6 fő, magunkat is beleszámítva), a lencsesalátán kívül készülök még konfitált süldőpecsenyével. Nem malac, hanem fiatal disznó, azaz süldő, a hentes szerint nem óvodás, hanem iskolás (hát nem marha jó fej?:))) ) Lesz hozzá almás-pezsgős párolt káposzta is, meg egy kis tört burgonya.

Valamint és továbbá tonhalpástétommal. Jó, tudom, hogy elvileg ilyenkor nem lehet halat enni, mert elúszik a szerencsénk, de az ilyen babonaságok engem nem érdekelnek.

A tonhalsaláta ősi recept, még egyetemista koromban ettem egy házibuliban, s azóta is sokszor készítem.

"Begórok mindent egy tálba" és kikeverem típusú étel.

Ami kell hozzá:

2 doboz olajban eltett tonhalkonzerv
3 ek majonéz
3 ek tejföl
1 egész citrom leve
1 ek mustár
fél fej vöröshagyma nagyon apróra vágva
frissen őrölt bors

(A hozzávalók aránya hozzávetőleges, kóstoljuk, van, ki savanykásabban szereti, az adjon hozzá még citromlevet- vigyázva! - vagy még pici mustárt, esetleg picivel több hagymát, stb.)

Frissen sült bagettel, pirítóssal isteni.

Ezen kívül lesz még szeletelt füstölt lazac, csak úgy (ami, mint köztudott, a múltkor még cékla volt :) ) Valójában karácsonyról maradt, mert végül nem főztem lazackrémlevest, most meg jól feletetem a maradékot a barátaimmal (viccet félretéve, bontatlan csomagban van és még nem járt le a szavatossága :)

És mivel a Jézuska hozott nekem csokifondüt, azt is felavatjuk (ehhez lesz ananász, mangó és banán, valamint eper.)

1 megjegyzés:

  1. Happy New Year! Looks very delicious!

    In Finland, people usually eat potato salad "perunasalaatti" on New Year's eve night..

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails