2011. január 15., szombat

Gránátalmás pohárkrém



Szerintem  a gránátalma az egyik legcsodálatosabb gyümölcs. Kívülről nem valami szép, pontosabban semmi különös nincs benne. Na de ha felvágjuk...azok a rubinvörös, lédús magok..úgy sorakoznak a héj alatt, mint valami ékkövek. Egyszerűen csodás. Nem is véletlen, hogy mi mindenre felhasználják: textilfestéknek (nemcsak a magját, hanem a héját is), szirupként koktélokba, lehet fagylaltalapanyag, nagyszerűen passzol vadakhoz, más vörös húsokhoz, salátákhoz, vagy akár díszítésnek is.  Készítenek belőle bort és ecetet is.

Ezen kívül teli van C vitaminnal, kalciummal, káliummal, flavonoidokkal.

Mi másra is lenne szükségünk így télvíz idején? A beltartalmi hatása mellett jótékony színe miatt is.

Egy gránátalmából sajnos elég kevés levet lehet kinyerni, így ahhoz, hogy egy egész pohárral megihassunk, elég sok gránátalmára volna szükség. Én most ebben a pohárkrémben a gránátalmát egy kis ribizlivel párosítottam azért, hogy a krém állaga ne legyen nagyon folyós, másrészt a gránátalma édeskésen fanyar ízéhez remekül passzola hasonló tulajdonságokkal rendelkező ribizli.

Gránátalmás pohárkrém 2 főre
1 db gránátalma leve kifacsarva vagy 1 dl gránátalma juice
2 db tojás
2 ek porcukor
2 ek jó minőségű piros ribizli jam (vagy ugyanennyi fagyasztott ribizli áttörve)
150 g mascarpone
50 g sűrű, krémes natúr joghurt (pl. görög joghurt)

díszítésként tejszínhab

Elkészítés:

Először is, a mosgatótálcát öntsük kb. félig jéghideg vízzel.
Lassú vízgőz fölött a tojások sárgáját pasztőrözzük: gyors mozdulatokkal, kis kézi habverővel kb. 2 percig keverjü, amíg elkezd sűrűsödni és a térfogata is megnő. olyasmi, mitha hollandi mártást készítenénk. Vigyázzunk, nehogy rántotta legyen!

A vízgőzről leemelve azonnal hideg vízbe tesszük és 1-2 percig kevergetjük, míg kihűl. Hozzáadjuk a porcukrot, és elektromos mixerrel habosra keverjük. Hozzáadjuk a gránátalmalevet és a ribizlilekvárt vagy áttört ribizlit.

Ha van lehetőségünk gránátalma juice-t venni (nem a koktélokhoz használt, agyoncukrozott, "gránátalmát nyomokban tartalmazó" szirupot, mert a kettő közel sem ugyanaz) akkor azzal dolgozzunk, sűrűbb és mélyebb a színe. Tekintve hogy innen, ahol lakom cirka 180 km-re tudnék ilyet venni (Bp-en), én a gránátalma kifacsart levét használtam.

A mascarponét és a joghurtot is hozzáadva elektromos mixerrel habosra keverjük.

Poharakba töltjük, tálalásig pár óráig hűtőben tartjuk.

Tálaláskor kevés tejszínhabbal és gránátalmamagokkal, babapiskótával díszítjük.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails