2011. január 13., csütörtök

Kapros-túrós pite


Kapros-túrós pite/lepény. Édesen.

Bizonyám, a kapor-túró párost nem csak sósan érdemes kipróbálni.

A receptben szereplő tészta egy nagyon jó kis anyagnak bizonyult, ha pitét sütök, legyen az almás, meggyes, túrós, mindig ő kerül elő. Könnyen összeáll, szépen lehet nyújtani. Szóval, good stuff.

Változatok:
1. Ha sima túrós pitét szeretnénk, a kaprot simán hagyjuk el. Mazsolát is tehetünk bele.
2. Ha almásat, akkor az alanti tésztamennyiséghez 2 kg alma szükséges (tisztán mérve), tisztítva, lereszelve, citromlével és (fahéjas) cukorral ízesítve. A lereszelt almát kinyomkodva tegyük a tésztalapra és arra borítsuk rá a második tésztalapot. Személy szerint nem szoktam zsemlemorzsával megszórni az almatölteléket, de ki hogy szereti/szokta.
3. A meggyeshez úgyszintén kb. 2 kg magozott meggy szükséges, lecsöpögtetve, ízlés szerint cukrozva.

Hozzávalók: (egy nagy gáztepsihez)
A tésztához:
50 dkg liszt
20 dkg puha vaj
10 dkg cukor
1 egész tojás
1 kis doboz natúr joghurt
1/2 cs sütőpor
csipetnyi só


A töltelékhez:
75 dkg túró
1 tojásfehérje
3 tojás sárgája
kb. 15 dkg kristálycukor
5 ek tejföl
2 ek olaj
1 csokor kapor , felaprítva


Tetejére:
1 tojás sárgája

Elkészítés:

A vajat a cukorral és a tojássárgájával habosra keverjük.Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, csipetnyi sót és a joghurtot. Homogén tésztává gyúrjuk.
Folpackba csomagolva fél óráig a hűtőben pihentetjük.
A töltelék hozzávalóit kézimixerrel alaposan kikeverjük.
A tésztabucit két részbe osztjuk és kb. fél cm vastagra kinyújtjuk. Az egyik lapot kivajazott tepsibe tesszük.
Villával megszurkáljuk.
Erre jön a túrótöltelék, majd a másik tésztalap, amit szintén megszurkálunk.
Tetejét pici vízzel elkevert tojássárgával megkenjük és előmelegített sütőben 180 fokon (légkeverésen 165 fok) kb. 40 percig sütjük.

3 megjegyzés:

  1. ÓÓÓ igen szeretjük nagyon! Nagyanyám sütötte gyakran, friss kapor nyár málna szörp...

    VálaszTörlés
  2. Szia Dió, óóóóóó, ne is említsd a nyarat, mert már most tiszta merő depó vagyok ettől az időtől...és hol van még...legalább március :)

    VálaszTörlés
  3. A kapros-túrós nálunk is édes.S elsősorban nyári ebéd zsenge zöldségleves felvezetéssel.De van még kapor a fagyasztóban úgyhogy nem várok nyárig.Ki sem bírnám most,hogy eszembe juttatad.S talán a nap is kisüt a hétvégére...

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails