Kapros-túrós pite/lepény. Édesen.
Bizonyám, a kapor-túró párost nem csak sósan érdemes kipróbálni.
A receptben szereplő tészta egy nagyon jó kis anyagnak bizonyult, ha pitét sütök, legyen az almás, meggyes, túrós, mindig ő kerül elő. Könnyen összeáll, szépen lehet nyújtani. Szóval, good stuff.
Változatok:
1. Ha sima túrós pitét szeretnénk, a kaprot simán hagyjuk el. Mazsolát is tehetünk bele.
2. Ha almásat, akkor az alanti tésztamennyiséghez 2 kg alma szükséges (tisztán mérve), tisztítva, lereszelve, citromlével és (fahéjas) cukorral ízesítve. A lereszelt almát kinyomkodva tegyük a tésztalapra és arra borítsuk rá a második tésztalapot. Személy szerint nem szoktam zsemlemorzsával megszórni az almatölteléket, de ki hogy szereti/szokta.
3. A meggyeshez úgyszintén kb. 2 kg magozott meggy szükséges, lecsöpögtetve, ízlés szerint cukrozva.
3. A meggyeshez úgyszintén kb. 2 kg magozott meggy szükséges, lecsöpögtetve, ízlés szerint cukrozva.
Hozzávalók: (egy nagy gáztepsihez)
A tésztához:
50 dkg liszt
20 dkg puha vaj
10 dkg cukor
1 egész tojás
1 kis doboz natúr joghurt
1/2 cs sütőpor
csipetnyi só
A töltelékhez:
75 dkg túró
1 tojásfehérje
3 tojás sárgája
kb. 15 dkg kristálycukor
5 ek tejföl
2 ek olaj
1 csokor kapor , felaprítva
Tetejére:
1 tojás sárgája
Elkészítés:
A vajat a cukorral és a tojássárgájával habosra keverjük.Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, csipetnyi sót és a joghurtot. Homogén tésztává gyúrjuk.
Folpackba csomagolva fél óráig a hűtőben pihentetjük.
A töltelék hozzávalóit kézimixerrel alaposan kikeverjük.
A tésztabucit két részbe osztjuk és kb. fél cm vastagra kinyújtjuk. Az egyik lapot kivajazott tepsibe tesszük.
Villával megszurkáljuk.
Erre jön a túrótöltelék, majd a másik tésztalap, amit szintén megszurkálunk.
Tetejét pici vízzel elkevert tojássárgával megkenjük és előmelegített sütőben 180 fokon (légkeverésen 165 fok) kb. 40 percig sütjük.
ÓÓÓ igen szeretjük nagyon! Nagyanyám sütötte gyakran, friss kapor nyár málna szörp...
VálaszTörlésSzia Dió, óóóóóó, ne is említsd a nyarat, mert már most tiszta merő depó vagyok ettől az időtől...és hol van még...legalább március :)
VálaszTörlésA kapros-túrós nálunk is édes.S elsősorban nyári ebéd zsenge zöldségleves felvezetéssel.De van még kapor a fagyasztóban úgyhogy nem várok nyárig.Ki sem bírnám most,hogy eszembe juttatad.S talán a nap is kisüt a hétvégére...
VálaszTörlés