2011. január 30., vasárnap

Kakukkfüves-hagymás csavart bagett, egy kis fűszervajjal

A kép bal oldaláról nagyon hiányzik egy vajkenő kiskés, de sajna mindig elfelejtek venni és ilyenkor jut eszembe :)

Mióta rájöttem, hogy milyen jó dolog a kenyérliszt (BL 80-as liszt) mindenféle bagetteken és egyebeken töröm a fejem. Először a ciabattánál próbáltam ki, most pedig ezt sütöttem, egy kis friss kakukfűvel ízestett hagymás bagettet, de hogy ne legyen olyan  unalmas, csavartam rajta egyet.

Fűszervajat készítettem mellé.

Hozzávalók 4 db fonathoz:

350 g kenyérliszt (BL 80)
200 ml langyos víz
2 tk szárított élesztő
1 ek dióolaj vagy olivaolaj
2 tk só
5 ág kakkkfű lemorzsolva

2 fej vöröshagyma
2-3 ek liba- kacsa- vagy esetleg disznózsír

Elkészítés:

A hagymát vágjuk apróra, és 1 tk sóval pirítsuk barnára a zsiradékon. Tegyük félre. Ha nagyon sok zsír lenne rajta, szűrjük le, de teljesen nem kell lecsöpögtetni.

A lisztet öntsük egy nagy tálba, keverjük el benne a sót, majd készítsünk egy mélyedést a közepébe, abba öntsük az olajat, egy kis langyos vizet és annak a tetejére szórjuk az élesztőt. Hagyjuk egy kis ideig lefedve (5 perc) majd a többi vizet hozzáadagolva, dagasszunk belőle tésztát. Elég kemény tésztát kapunk. Gyúruk bele a kakukkfüvet is.

A kapott tésztát vágjuk négyfelé és egyenként nyújtsuk ki kb. 45x15 cm-es csíkokra.

Kenjük el rajta  a pirított hagyma egynegyedét, majd szorosan tekerjük fel, mint a bejglit. A tésztarúd két végére helyezzük rá a tenyerünket és sodorjuk át úgy, hogy közben kissé meg is nyújtjuk mindkét irányba. (Mint amikor az óvodában sodortuk a gyurmát :) )

Középen hajtsuk ketté és a két szálat fonjuk össze szorosan.

A másik 3 tésztadarabbal ugyanígy járunk el.

Tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe (egyszerre csak kettőt, mert kelesztés közben megnőnek), kenjük meg pici vízzel elkevert tojássárgájával és 50-60 fokos sütőben kelesszük 30 percig.

A hőfokot tekerjük fel 180 fokra és kb. 25 perc alatt süssük készre.


Fűszervaj:

A lágy vajat keverjük ki tetszés szerinti, felaprított zöldfűszerekkel, (ez nálam kakukkfű, rozmaring és bazsalikom volt) és kis sóval.

5 dkg vajhoz 1 evőkanályni zöldfűszer és 1 mokkáskanál só szükséges.



4 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta, és a fűszervajjal
    még finomabb lehet!

    VálaszTörlés
  2. Mér ez a fűszervaj is ínycsiklandó,hát még ami azzal készül.És gyönyörű a fotó is.

    VálaszTörlés
  3. Köszi Kati! :)Imádom a fűszervajat, a legunalmasabb húst is feldobja..

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails