2011. január 21., péntek

Kávé,csokoládé, tejszín és karamell



Dolce Vita megihletett ezzel a  szülinapi felhívással, ez már a második kávés édesség. (És van még egy sós ötlet is a tarsolyban, megvalósításra várva :p)

A kávét én tejszínnel szeretem, tudom, most az igazi kávérajongók biztosan felhördülnek (akik szerint a kávét minden nélkül, keserűn kell fogyasztani).

Sőt, egyes helyeken a presszókávé mellé hoznak egy cuki kis kocka csokoládét, amit én előszeretettel oldok fel a kávéban.

Szóval kávé-tejszínnel. Ennél már csak az lehet jobb, ha még egy kis karamell is kerül mellé.

Így született a panna cotta duó, kávés és tejszínes réteggel, egy kis csokoládéval megbolondítva, mellé pedig egy selymesen sűrű karamell öntet. Azt hiszem, erre mondják az angolok, hogy indulging.

Aki szereti a kapucíner szeletet (gyerekkoromban imádtam, nem ettem ezer éve, azt sem tudom, kapni-e még...) az imádni fogja ezt is. Merthogy ugyanolyan íze van.

Hozzávalók 4 adagra:

3+2 dl tejszín
3+2 dkg cukor
3 dkg magas kakótartalmú étcsokoládé
1 csomag dr. Oetker zselatin fix vagy 10 g sima zselatin
80 ml erős fekete kávé

a karamell öntethez:
2 ek cukor
1 dl víz
1,5 dl tejszín

Elkészítés:

8 g zselatin fixet (ez kb. fél csomag) vagy 4 g sima zselatint csomómentesen elkeverünk 2 dl tejszínnel, majd hozzáadunk 2 dkg cukrot és éppen csak összeforraljuk.

4 db, hideg vízzel kiöblített ramekin formába osztjuk igazságosan.

Hűtőben bő fél órán át dermesztjük.

Közben elkészítjük a kávés réteget:

12 g zselatin fixet (vagy 6 g sima zselatint) csomómentesen elkeverünk  3 dl tejszínnel, a kávéval és 3 dkg cukorral, beletördeljük a csokoládét, majd éppen csak összeforraljuk.

Ha a sima tejszínes réteg megdermedt, a tetejükre ráöntjük a kávés réteget. (A tejszínréteg megdermedése nálam egy bő fél óra volt, a hűtő leghidegebb részén, de akár a fagyasztóba is betehetjük egy rövid időre, de azért vigyázzunk, nehogy megfeledkezzünk róla és fagyi legyen!)  

Hűtőben dermesztjük.

Karamell öntet:

A cukrot egy kis lábosban Dobos torta színűre karamellizáljuk. Vigyázzunk, nehogy megégjen, mert a karamell keserű lesz (az első adag nekem a kukában végezte, egy pillanatra nem figyeltem oda és tessék:p).

Felöntjük a vízzel. A karamell ekkor megdermed, de nem kell aggódni, majd feloldódik. Közepes lángon kb. felére beforraljuk. Akkor jó, ha egy tányérra cseppentve már nem folyik szét.

Felöntjük a tejszínnel és összeforraljuk.

2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails