2011. január 8., szombat

Kókuszos sült garnéla


Imádom a garnélát, annak ellenére, hogy igazán jó minőségűt sajna csak tengerparti nyaralásokkor ehet az ember. Utóbbiban az is a jó, hogy nem magunk kell tisztítanunk a rákokat. Nem vagyok finnyás, de azért a garnéla pucolása nem tartozik a kedvenc konyhai tevékenységeim közé - és ezzel nem elriasztani akarok bárkit.:)

Sokféle módon elkészíthető, ezt már  Forrest Gump barátjától, BB-től is tudhatjuk: rák roston, rák kókuszmártással, rák kreol mártással, rákburger, rákos szendvics, rákleves, rákmártás, ...na jó, ökörködés befejezve. :D

Karácsonyra kaptam a barátnőmtől egy könyvet, Egér a levesben a címe, és külföldi (főleg francia) gasztroblogokból válogatott recepteket tartalmaz, abban szerepelt a "garnéla kókuszkabátban" receptje. Szerelem volt első látásra, alig vártam, hogy kipróbálhassam. Most amúgy sem vágyom tömény, nehéz ételekre így az ünnepek után.

Az eredmény nem maradt el. Azt hiszem, nem túlzás kijelenteni, hogy ez a legfinomabb garnéla, amit valaha ettem. Bevallom, kicsit féltem, hogy a garnéla az olajban sütéstől gumis lesz, de ez egy cseppet sem volt így.

Ja, és aki ódzkodna tőle, szólok, hogy nem édes (a kókuszreszeléktől) hanem valami semmihez sem fogható, fenomenális íze van. Szerintem. Legközelebb, azt hiszem, készítek mellé koktélszószt is, de magában is nagyon finom.


Hozzávalók:

10 db közepes előfőzött garnéla

a páchoz:
1 lime leve és lereszelt héja
2 gerezd fokhagyma (fokhagymanyomón átnyomva)
1 dl édes fehérbor (nekem Tokaji aszúm volt itthon :) )
frissen őrölt feketebors
pici só

panírozáshoz liszt, tojás, kókuszreszelék
sütéshez olaj

Elkészítés:

A garnélák fejét és lábait eltávolítjuk. Aki még soha nem csinált ilyet: a fejét egy határozott mozdulattal letörjük, a lábait pedig kézzel letépedjük, vagy akár ollóval is levághatjuk (ugyanez vonatkozik a fejére is, azt is lehet olllóval nyisszantani). Megtisztítjuk a páncéljuktól. Ezt úgy a legcélszerűbb, hogy a lábai felől haladva fejtjük le. Nem kell aggódni, könnyen lejön.  A farkukat meghagyjuk. Tapasztalatom szerint a közepes (és kis) garnélában nincs bélsár (más néven alga kaki:D) de biztos, ami biztos, a hátukon hosszanti irányban ejtsünk egy kis bemetszést végig és folyó víz alatt mossuk ki, ha lenne.

A pác hozzávalóit összekeverjük, beleforgatjuk a garnélákat és egy óráig hűtőszekrényben érleljük.

A garnélákat a pácléből kivesszük, kissé lecsöpögtetjük, lisztbe, sóval ízesített, felvert tojásba és kókuszreszelékbe forgatjuk, majd forró olajban hirtelen megsütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails