2011. január 12., szerda

Újabb archív: francia mákos szelet


Na, ezt sem ma sütöttem. :P Mi minden elő nem kerül itt a gépemről... csak egyszer ki ne ugorjon egy komplett pizza a vinyóból. Hahaha.

Tavaszi termés.

Anyukámék ették vendégségben, elkérték a receptet, annyira ízlett nekik, hogy el kellett készítenem nekik, már csak azért is, mert én meg gyereknapra isteni kakaós csúsztatott palacsintát kaptam. (Ez is megvan az archívumban, hamarosan érkezik). Itt-ott módosítottam a recepten (pl. margarin helyett vajat használtam.)

Szép és elegáns, na meg finom sütemény. (Bár nem az én ízlésem, nem szeretem annyira a krémes sütiket) nekem inkább a mákos piskóta úgy önmagában...:) ebből jó, ha egy szeletet megettem.

Ha csak a mákos piskótát készítjük el és adunk mellé egy kis málna vagy ribiszke öntetet, az is klassz édesség. (Sőt. De ez magánvélemény. :) )
Hozzávalók:
A mézes lapokhoz:
30 dkg liszt
10 dkg porcukor
1 ek méz
7,5 dkg vaj
2 tojás
1 kk szódabikarbóna
A mákos piskótához:
180 g cukor
120 g liszt
6 db tojás
3 ek víz
fél dl étolaj
1 kk sütőpor
95 g őröletlen mák
Krémhez:
3 tojássárgája
15 dkg porcukor
35 dkg vaj
2 cs vaníliás pudingpor
7 dl tej
Tetejére:
15 dkg dió


Elkészítés:
Mákos piskótatészta készítése:


A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, majd apránként hozzáadjuk a vizet, és az olajat. Hozzáadjuk a mákot is.
A tojásfehérjét habbá verjük és felváltva a sütőporral elkevert liszttel, lazán beledolgozzuk a mákos keverékbe. Vigyázzunk, hogy a hab ne törjön.
Sütőpapírral kibélelt közepes tepsiben (30x20 cm) 180 fokon világos színűre sütjük (kb. 20 perc, tűpróba!). A sütőajtót, lévén piskótáról van szó, ne nyitogassuk!


Mézes lapok készítése:
Összegyúrjuk a hozzávalókat, majd a tésztát kettévesszük, kinyújtjuk és 2 lapban 180 fokon, kb. 10 perc alatt világosbarna színűre megsütjük (ugyanabban vagy ugyanakkora méretű tepsiben, mint a mákos piskótát). Vigyázat, a lap - mint minden más mézes, szalalkális, stb. - könnyen törik.


Krém készítése:
A tojássárgáját habosra keverjük a vajjal. A pudingport a tejjel és a cukorral megfőzzük, majd amikor már csak langyos, a tojásos vajjal kikeverjük.


Összeállítás:


Először is, 5-6 ek krémet tegyünk félre a tetejéhez. Alulra kerül a mézes lap, arra a krém fele, majd a mákos piskóta, majd a krém másik fele, mézes lap, krém.


A tetejére gorombára vágott, serpenyőben előzőleg megpirított diót szórunk és/vagy olvasztott étcsokoládét csurgatunk.

13 megjegyzés:

  1. De jól néz ki! De beleharapnék most!

    VálaszTörlés
  2. Könyvjelző! A hétvégére már megvan a terv, de ez lesz a következőn!

    VálaszTörlés
  3. Nekem is nagyon tetszik így krémesen:)

    VálaszTörlés
  4. Piszke, csak nem Blog Bazar??? :DDDD

    VálaszTörlés
  5. Ez valami nagyon csábosan néz ki! Viszem a receptet:)

    VálaszTörlés
  6. Köszi Moha! Csak nyugodtan :)Kicsit macera, de megéri!

    VálaszTörlés
  7. szia,
    én ezt a no saltyn találtam meg tőled. annyira isteni ez a sütemény annak ellenére, h krémes. karácsonykor +sütöttem, az egész család meg volt veszve érte.
    szép a kép.

    VálaszTörlés
  8. norbi modszerrel is ilyen lesz, vagy el sem kezdjem?

    VálaszTörlés
  9. Szia Ildi, elvileg úgy is elkészíthető, bár még nem próbáltam. A piskóta mindenképp, a mézes lapot sejna nem tudom, de próba-szerencse! Szerintem mennie kell!

    VálaszTörlés
  10. szia zsempi, van még egy pár olyan recept, amit ide nem tettem fel, csak a nosalty-ra...de szerintem szépen sorban majd pótolom. :) örülök, ha ízlett a családnak és köszi a dícséretet!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails