2011. február 20., vasárnap

Csak egy szalagos fánk


Na, ebben a receptben aztán semmi extra nincs. Legfeljebb az, hogy bevált. Életem első (jól sikerült) fánkja, na jó, második, mert tegnap is sütöttem egy adagot. Apukám még a múlt héten találta ki, hogy mi lenne ha sütnék, én lefotózhatnám, feltehetném ide, ők meg megennék, így mindketten jól járunk ( a szüleim igazi gasztroblogger-szülők lettek, már rendelnek is:D)

A recept családi, és nekem az összes fánk közül ez ízlik a legjobban. Habkönnyű, ruganyos a tésztája és nagyon hamar elkészíthető (persze a kelesztést nem számolva).

Hozzávalók:

400 g simaliszt
kb. 250 ml langyos tej
2,5 dkg élesztő
2 tojás sárgája
1 ek cukor
1 vaníliás cukor (nálam Bourbon)
1 ek rum
fél ek friss citromlé
csipet só
1 ek vaj megolvasztva

Elkészítés:

A lisztet elkeverjük a sóval és  vaníliás cukorral, közepébe mélyedést készítünk. Ebbe morzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot és felöntjük egy kis langyos tejjel. Állni hagyjuk lefedve pár percig, míg az élesztő felfut.

Ezután hozzáadjuk a rumot, a citromlevet, tojássárgákat és a maradék tej felét, majd elektromos mixxerrel dagasztani kezdjük. A tej mennyisége nagyban függ a liszt minőségétől, egyszerre ne adjuk hozzá az egészet, hanem fokozatosan adagoljuk. Lehet, hogy nem veszi fel az összeset, de az is lehet, hogy egy picivel több kell bele.

Közepesen lágy tésztát kell, hogy kapjunk.  Amikor már majdnem kész, beledagasztjuk az olvasztott vajat is. A tészta akkor jó, ha  homogén és elválik az edény falától.

Alaposan lisztezett munkafelületen kinyújtjuk kb. 3 mm vastagra, majd fánkszaggatóval kiszaggatjuk, és a közepébe kis szaggatóval lyukat szaggatunk.

Konyharuhával lefedve egy órán át kelesztjük.


Lapáttal alányúlunk (kézzel, vagy villával nem javaslom, mert összeeshet) és felhevített zsiradékban fedő alatt mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Ha ügyesek voltunk, a fánk oldalán körben világos "szalag" lesz.

3 megjegyzés:

  1. Szia, érdeklődnék, hogy a leírásban 3 mm vastagság szerepel, az 3 cm lenne? Mert nekem nagyon laposnak tűnik így...köszönöm, Nóra

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails