2011. február 23., szerda

Egy nagyon egyszerű köret


...ami nem más, mint glazírozott bimbós kel. Ez így lehet, hogy nagyon sznobnak, és "étterminek" hangzik, nevezhetjük fényezettnek is. Hiszen a glazírozás (glasszírozás) nem más, mint amikor az ételen (akár zöldség, akár hús) fényes bevonatot képeznek, pl. mézzel, vagy vajjal.

Sült húsok mellé remek, gyors kis köret, főleg, ha szeretjük a kelbimbót (ismerek olyat, akit a világból ki lehetne üldözni vele...)

Hozzávalók 2 főre:

kb. fél kg friss kelbimbó

3 ek méz
1 ek vaj

só, szercsendió

Elkészítés:

A kelbimbókat, ha kell, tisztítjuk (a külső leveleit leszedjük), majd lobogó, sós vízben, amibe 1 tk szódabikarbónát is teszünk, pár perc alatt roppanósra főzzük. A legrosszabb, ami a kelbimbóval történhet, hogy péppé főzzük.

Egy serpenyőben a vajat és a mézet összeolvasztjuk, világosbarnára karamellizáljuk, majd jól átforgatjuk benne a kelbimbókat. Ízlés szerint sózzuk és kevés frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük.

9 megjegyzés:

  1. A jó múltkorában bejártam (nem olyan kicsi) városunkban 6-7 boltot, sehol nem volt kelbimbó:( Pedig ez is nagyon fincsi lehetett!

    VálaszTörlés
  2. Szia Kata, ne aggódj, itt is csak ritkán van, illetve hol van, hol nincs, mint a mesében, mikor megláttam, egyből vettem 2 csomaggal :D

    VálaszTörlés
  3. Ti hol laktok, hogy nincs kelbimbó?? :( Mondjuk én meg nem mindegyik fajtát szeretem. :D Jól hangzik, bár én így sajnos nem tudnám megenni, így csak mozzarellával és baconnel szoktam vacsira elkészíteni. :) - Emőke

    VálaszTörlés
  4. Szia Benc-E-moke, hát, az isten háta mögött :D Fagyasztott van, de friss ritkábban. Baconnel nagyon jó, vagy sajtmártással, de néha jó kipróbálni új ízeket is. Nem édes egyáltalán, azt én sem tudnám megenni :)

    VálaszTörlés
  5. :) Sajnos nem ehetek mézet :( Amúgy megenném :)

    VálaszTörlés
  6. Ok, köszi úgy lesz :) Épp ma akartam amúgy kelbimbót enni, de akkor ez tolódik :))

    VálaszTörlés
  7. legutoljára babbal és citrommal készítettem a kelbimbót - egyedül ettem a családból.... ha elkészítem, ezzel is egyedül maradok valószínű :) de legalább több jut nekem.....

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails