Majdnem sütés nélküli, de tényleg csak majdnem. És diétás, már ha úgy készítjük. Ha nem akarod, nem kell! :)
Az az igazság, hogy annyira megszerettem a Túró rudi torta krémjét, hogy úgy döntöttem, "őt megtartjuk" és megérdemli a továbbfejlesztést (is.)
Azt hiszem, alaptöltelék lett nálam. Örök hálám egyébként Puffinnak :)
Most egy citromos ízt kapott, pici Limoncello likőrrel, tetején erdei gyümölcsökkel, de önmagában is kiváló.
A másik igazság pedig a dologban az, hogy végre sikerült többnapi utánajárás után 18 cm-es tortaformát vennem (megjegyzem az Auchanban, 600 Ft-ért :p) és nagyon a szívemhez nőttek az abban készülő cuki kis zsúrtorták.
Nem tudom, Ti hogy vagytok vele, de én már annyira várom a tavaszt, hogy amikor elképzelek egy ételt, a rózsaszín és a lila az első szín, ami beugrik....bogyós gyümölcsök, piros alma, eper, áfonya, málna....
A múltkor a főzősuliban skandináv áfonyatortát készítettünk, de sajnos ide nem tudtam feltenni, mert egyetlen értelmes kép sincs róla, de ígérem, pótolom, szerintem nagyon finom. Ez az áfonyatorta is kis tortaformában mutat igazán. (És lila...)
Még egy valami: nem igazán használok ipari alapanyagokat, sőt, szinte egyáltalán nem (mint pl. leveskocka és társai) na jó, néha in case of emergency, de azért vannak dolgok, amiket megköszönhetünk a hanyatló nyugat ópiumának :), mint pl. az instant zselatint. Az ég áldja, aki kitalálta, amióta rábukkantam, csak azt használom, sőt, a múltkor még egy, a boltban melllettem álló néninek is súgtam, hogy "Ezt tessék venni." Nem kell melegítgetni, azon stresszelni, hogy vajon összeugrik-e tőle a krém, vagy sem, meg hogy nem lesz-e gumiízű (jártam már úgy) vagy -állagú...Nem, nem, az instant zselatin egy csodajó dolog.
Hozzávalók egy 18 cm-es tortaformához:
a linzertésztához:
10 dkg csökkentett szénhidráttartalmú (U1) liszt
6 dkg hideg vaj
3 dkg fruktóz porrá őrölve kávédarálóval
1 ek hideg tej
a töltelékhez:
500 g zsírszegény tehéntúró
200 ml habtejszín
1 nagyobb citrom héja lereszelve (előtte, ha nem bio, jó alaposan le kell súrolni, mert különben a méreganyagokat reszeljük a tortába!)
fél citrom leve és húsa kikaparva
2 ek limoncello likőr
1 csomag (20 g) instant zselatin (dr. Oetker zselatin fix)
ízés szerint fruktóz/porédesítő/Stevia/xillit
díszítésnek fagyasztott vegyes erdei gyümölcs
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk (pihentetni nem kell) majd a kivajazott (nekem csúcsparám, hogy beleragad a sütemény:p) tortaforma aljába nyomkodjuk Villával megszurkáljuk.
170 fokon kb. 15 percig sütjük, míg a széle kissé megpirul.
Közben elkészítjük a tölteléket, ami egy virtuóz konyhai mutatvány: az összes hozzávalót (az édesítő kivételével) jól kikeverjük, majd hozzáadjuk az édesítőt is.
A krémet a legalább langyosra hűlt tésztaalapra simítjuk, majd betesszük a hűtőbe.
Pár órán át dermesztjük. Tálalás előtt végigfuttatunk egy kést a perem mentén és aztán kapcsoljuk le a peremet.
Tálaláskor erdei gyümölcsöt adunk mellé.
Tálaláskor erdei gyümölcsöt adunk mellé.
A torta gyönyörű lett! De az 1 nagyobb citrom leve lereszelve kitételnél elakadtam:))), gondolom a héját akartad írni, nem?
VálaszTörlésÉs mégis honnan szedjek ilyen tortatálat? :D
VálaszTörlésKedves Moha, Máris javítom :)
VálaszTörlésLencsike, a tortatálat itt lehet megrendelni : http://bolthely.hu/videkiotthon/id/00579_Kremszinu_keramia_tortatal
én egy másik helyen rendeltem, ott olcsóbb volt sokkal, de ott - az előbb néztem - már elfogyott, nincs készleten. Annyira imádom!
Gyönyörű a tortád, és gratulálok a kávéfőzőhöz!
VálaszTörlésKöszi, Kati!
VálaszTörlésAnnyira szép!El kell vinnem a receptet!Itt is gratula a kávéfőzőhöz.:-)
VálaszTörlésSzia Nelli, nagyon köszi!!!:)
VálaszTörlésGratulálok a kávéfőzőhöz! Nézz be hozzánk, ha már ennyire kreatív vagy! :D
VálaszTörlés:) én meg a zselatinfixet köszönöm Neked!!:)
VálaszTörlésNagyon köszönöm, meg is rendeltem, tényleg imádnivaló! Stílszerűen a túrótortáddal fogom felavatni!
VálaszTörlésAzon kaptam magam egyre többb bejegyzésed recepted késztet hozzászólásra, felhívta a figyelmet rád és a blogra.Van kedved játszani ? Kérlek nézz be hozzám http://rozmaringesibolya.blogspot.com/2011/02/dij.html
VálaszTörlésSzia!
VálaszTörlésKérlek írd meg, hogy a 3 deka fruktózt mennyi cukorral helyettesíthetem? Köszi! :)
simán porcukorral, vagy nírfacukorral :)
VálaszTörlés